Wat doen we?

Publieke toegankelijkheid van ons audiovisuele erfgoed

VIAA zet zich dagelijks in om de schat aan audiovisueel materiaal in Vlaanderen te digitaliseren, archiveren, bewaren en toegankelijk te maken. Wij doen dit niet alleen voor de toekomst, maar ook voor de generaties van vandaag. In opdracht van de Vlaamse Regering delen wij ons beeld- en geluidsarchief via verschillende platformen. Vandaag ligt de focus hoofdzakelijk op onderwijs, maar we willen zowel leerkrachten, wetenschappers als het brede publiek toegang geven tot het Vlaams archief. Het ontsluiten van dit materiaal gebeurt steeds in samenspraak met de content partners en met respect voor de auteursrechten.

Onze platformen en onderzoeksprojecten

Op basis van onderzoek en nauwe samenwerkingen met doelgroepen en content partners konden we reeds twee platformen lanceren. Verder lanceerden we ook een eerste publiekscampagne om mensen bewust te maken van het belang van audiovisueel erfgoed en werken we mee aan verschillende onderzoeksprojecten.

Het Archief voor Onderwijs 

Vandaag leven jongeren in een beeldcultuur en is het als leerkracht belangrijk om daarop in te spelen met audiovisueel materiaal. Via het platform 'Het Archief voor Onderwijs' hebben leerkrachten exclusief toegang tot onze collecties die aansluiten bij de leerplannen en waarmee zij hun lessen extra boeiend maken. 
Bezoek Het Archief voor Onderwijs >

Het Archief

Dit platform is openbaar en breiden we doorheen de jaren uit met meer thema’s. Een eerste thema – dat volledig is afgerond –  is ‘Belgische pers uit de Groote Oorlog’, waarbij we de krantenpublicaties uit de Eerste Wereldoorlog gedigitaliseerd hebben. Het is bovendien één van de grootste onlinedatabanken met persmateriaal uit 1914-1918. 
Bekijk het persmateriaal uit WO I >


De Beeldcapsule

Naar analogie met Het Archief voor Onderwijs, wil VIAA een gelijkaardige dienstverlening uitwerken voor bibliotheken en wetenschappers. Maar naast onderzoek en uitvoering staat VIAA ook in voor de bewustmaking van het brede publiek. Via onze campagne ‘De Beeldcapsule’ zetten we het belang van een beeld- en geluidsarchief in de kijker. Op de campagnewebsite tonen we een kleine selectie beeldfragmenten van onze content partners. De fragmenten met de meeste publieksstemmen sturen we naar de toekomst. 
Bekijk de 5 verkozen fragmenten in 2015 >

Meer weten over onze projecten en initiatieven?
Contacteer Karen Vander Plaetse. Ze helpt je graag verder.

Karen_cropped_9feb Karenkleincrop