Voor wie?

Waarom ons audiovisueel erfgoed belangrijk is

Door het Vlaamse beeld en geluid te digitaliseren en archiveren, houden we onze unieke audiovisuele geschiedenis in leven. Materiaal van onze content partners dat van oorsprong digitaal is, of – al dan niet – door VIAA gedigitaliseerd werd, gaat onmiddellijk naar onze archieven waar we het duurzaam bewaren. Een groot deel van het archiefmateriaal is niet vrij van rechten en bijgevolg enkel beschikbaar voor een beperkt publiek. VIAA zet zich echter blijvend in om het archief verder open te stellen, voor nu en later. Dankzij de duurzame bewaring van audiovisueel materiaal maken we het mogelijk voor iedereen om bijvoorbeeld terug te blikken op de manier van leven vroeger, of legendarische gebeurtenissen opnieuw te beleven.


Het Archief

Stap voor stap stellen we het Vlaams archiefmateriaal open voor het publiek. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de eigenaar(s) en met respect voor de auteursrechten. Een eerste project hieronder was ‘Nieuws van de Groote Oorlog’, de grootste online database met online persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog.

Via filters en dankzij de viertalige website kunnen gebruikers van over de hele wereld op zoek gaan naar verhalen over hun familie of gebeurtenissen in hun streek tijdens deze periode. De blogs in vier talen brengen het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in kaart en vormt samen met de website een belangrijke bron aan informatie voor wetenschappelijke onderzoekers. 

Benieuwd naar de oorlogsverhalen van jouw familie? Ontdek ze op Het Archief.


De Beeldcapsule

Met de Beeldcapsule zetten we de schatten uit het audiovisueel archief van Vlaanderen online in de kijker en tonen hun relevantie voor vandaag. Samen met partners uit media, erfgoed en podiumkunsten, maar ook met het brede publiek, wil VIAA deze beelden koesteren, tot leven brengen en bewaren voor de toekomst. Wat vertellen de beelden ons over wie we zijn? Welke filmpjes moeten we in de toekomst nog kunnen bekijken?

De bezoekers van debeeldcapsule.be hebben gesproken en de vijf populairste filmpjes vertellen ons iets over hoe onze vrije tijd veranderd is. Ze werken misschien op de lachspieren, maar stellen onze hedendaagse gewoonten ook in vraag. Ontdek de vijf beelden die samen de Beeldcapsule 2117 vormen.


“The project De Beeldcapsule is a poetic lesson about the power of good and creative communication in audio-visual heritage preservation programs. Fulfilling 'Beeldcapsules' with small video clips from the past, people realize that their way to select memory determinates how their own present world will survive in the future.”

2016
FIAT/IFTA Archive Achievement Awards Jury

Wat doe je met persoonlijk audiovisueel materiaal?

Heb je oude videobanden met lang vergeten herinneringen, maar geen videospeler? Of maak je je zorgen over de bewaring van jouw audiovisuele collectie? VIAA ontwikkelde een handige website om audiovisueel materiaal te identificeren, verrijkt met tips over duurzame digitalisering en bewaring van je eigen erfgoed.

Wil je meer info over Het Archief of De Beeldcapsule?
Contacteer Karen. Ze beantwoordt graag je vragen.

KarenKarenkleincrop