Wat doen we?

Publieke toegankelijkheid van ons audiovisuele erfgoed

VIAA zet zich dagelijks in om de schat aan audiovisueel materiaal in Vlaanderen te digitaliseren, archiveren, bewaren en toegankelijk te maken. Wij doen dit niet alleen voor de toekomst, maar ook voor de generaties van vandaag. In opdracht van de Vlaamse Regering delen wij ons beeld- en geluidsarchief via verschillende platformen. Vandaag ligt de focus hoofdzakelijk op onderwijs, maar we willen zowel leerkrachten, wetenschappers als het brede publiek toegang geven tot het Vlaams archief. Het ontsluiten van dit materiaal gebeurt steeds in samenspraak met de content partners en met respect voor de auteursrechten.

Onze platformen en onderzoeksprojecten

Op basis van onderzoek en nauwe samenwerkingen met doelgroepen en content partners konden we reeds twee platformen lanceren. Verder lanceerden we ook een eerste publiekscampagne om mensen bewust te maken van het belang van audiovisueel erfgoed en werken we mee aan verschillende onderzoeksprojecten.

Het Archief voor Onderwijs 

Vandaag leven jongeren in een beeldcultuur en is het als leerkracht belangrijk om daarop in te spelen met audiovisueel materiaal. Via het platform 'Het Archief voor Onderwijs' hebben leerkrachten exclusief toegang tot onze collecties die aansluiten bij de leerplannen en waarmee zij hun lessen extra boeiend maken. 
Bezoek Het Archief voor Onderwijs >

Het Archief

Dit platform is openbaar en breiden we doorheen de jaren uit met meer thema’s. Een eerste thema – dat volledig is afgerond –  is ‘Belgische pers uit de Groote Oorlog’, waarbij we de krantenpublicaties uit de Eerste Wereldoorlog gedigitaliseerd hebben. Het is bovendien één van de grootste onlinedatabanken met persmateriaal uit 1914-1918. 
Bekijk het persmateriaal uit WO I >


De Beeldcapsule

Met de Beeldcapsule willen we de schat aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen in de kijker zetten en zijn relevantie tonen voor vandaag. Op de website debeeldcapsule.be delen we een vijftigtal unieke archiefbeelden van verschillende media-, erfgoed- en podiumkunstenorganisaties, het één al wat ouder dan het ander. Voor de editie 2117 zoomden we samen met 29 partners in op het thema ‘Vrije tijd’. Van 19 september tot 22 oktober kon iedereen zijn favoriete beelden selecteren voor zijn eigen Beeldcapsule. De meest gekozen fragmenten werden de Beeldcapsule 2117 en vertellen hoe onze vrije tijd geworden is zoals we die vandaag kennen: van congé payé tot familiefilmpjes.

Ontdek de Beeldcapsule 2117 >

Meer weten over onze projecten en initiatieven?
Contacteer Karen Vander Plaetse. Ze helpt je graag verder.

KarenKarenkleincrop