Nieuws & events

NVDGO: Al meer dan 50.000 pagina's gedigitaliseerd

11/12/2014

De digitalisering in het kader van ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ is ondertussen volop bezig: begin decemer 2014 zijn er al meer dan 50.000 pagina's gedigitaliseerd. Binnen dit project zullen 13 bewaarinstellingen i.s.m. VIAA, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Faro en PACKED vzw 280.000 frontblaadjes en kranten digitaliseren uit de Eerste Wereldoorlog.

Een overzicht van de vorderingen op vlak van digitalisatie

Van 9 oktober tot 30 november 2014 werden in het kader van het project 'Nieuws van de Groote Oorlog'  zo’n 6.000 kranten, frontblaadjes en tijdschriften uit de Eerste Wereldoorlog gedigitaliseerd door de firma GMS.

De gedigitaliseerde titels komen voornamelijk uit de collecties van AMSAB, In Flanders Fields Museum, Letterenhuis, Memorial Museum Passchendaele 1917 en de Provinciale Bibliotheek Tolhuis en bevatten ongeveer 55.000 pagina’s aan uniek materiaal en een interessante blik op de Groote Oorlog.

Momenteel worden de collecties van ADVN en het Liberaal Archief gedigitaliseerd. Daarna komen de collecties van AMVB, KADOC, KULeuven en de Provinciale Bibliotheek Limburg aan de beurt.Als laatste - maar daarom niet de minste - worden  de oorlogscollecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de UGent verder gedigitaliseerd. Daar is de registratie van de dragers nog volop bezig

280.000 pagina’s frontblaadjes en kranten uit de Eerste Wereldoorlog online beschikbaar in het voorjaar van 2015

Al het materiaal dat in dit project gedigitaliseerd wordt zal in het voorjaar van 2015 beschikbaar zijn op de nieuwe publiekssite die VIAA momenteel ontwikkelt in samenwerking met Inuits. Via deze website zal iedereen de gedigitaliseerde oorlogskranten, frontblaadjes en tijdschrijften kunnen doorzoeken en raadplegen. Zo wordt dit unieke tijdsdocument voor het eerst online op 1 plek verzameld en toegankelijk gemaakt voor iedereen.