Nieuws & events

Project Nieuws van de Groote Oorlog leidt opnieuw tot historische ontdekking

18/11/2016

De digitalisering in het kader van ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ is ondertussen volop bezig: begin decemer 2014 zijn er al meer dan 50.000 pagina's gedigitaliseerd. Binnen dit project zullen 13 bewaarinstellingen i.s.m. VIAA, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Faro en PACKED vzw 280.000 frontblaadjes en kranten digitaliseren uit de Eerste Wereldoorlog.

Dinsdag 15 november werd het startschot gegeven voor de jaarlijkse Zesdaagse wielerwedstrijd in Gent. De beste baanrenners nemen het tegen elkaar op in het Kuipke. De negentigste editie werd gereden in 2012, gezien de eerste Zesdaagse staat geregistreerd in 1922. Maar klopt dat wel?

Filip Walenta, amateur-historicus en oprichter van het project Karelvanwijnendaele.be, ontdekte dankzij het digitale krantenarchief ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ van VIAA en de databank van de KBR dat de Zesdaagse ouder is dan gedacht: de eerste editie, zo blijkt, werd al georganiseerd in 1915. Walenta pluist de oorlogskranten uit in het kader van zijn onderzoek naar het leven van Karel Van Wijnendaele, mede-oprichter van Sportwereld en organisator van de Ronde van Vlaanderen.

Via de databanken van de Koninklijke Bibliotheek van België en VIAA ontdekte Walenta al heel wat opmerkelijke feiten. Begin dit jaar kwam hij een ‘vergeten’ Ronde van Vlaanderen op het spoor via www.hetarchief.be. Hierdoor kwam aan het licht dat we dit jaar eigenlijk niet de 100ste, maar de 101ste verjaardag van de Ronde vierden.


"Dit is grotendeels te danken aan het enorme werk om al de kranten van toen te digitaliseren en publiek toegankelijk te maken op het internet. Er valt vasten zeker nog heel wat te ontdekken over deze periode en als het aan mij lag, mogen de kranten van de jaren nadien ook beschikbaar gesteld worden."

Filip Walenta
Oprichter van het project Karelvanwijnendaele.be

Met dank aan Filip Walenta en Karelvanwijnendaele.be

Bron afbeelding: Het Volk: christen werkmansblad, 1 oktober 1915, p.3

De Ronde van Vlaanderen

Lees meer over de Ronde van Vlaanderen in onze blog op Het Archief.

Lees meer
De Zesdaagse van Gent

Ontdek de collectie over de Zesdaagse van Gent in 1915 van Filip Walenta.

Naar de collectie