Nieuws & events

VIAA start met digitalisering opnames uit de podiumkunsten

23/11/2016

Sinds mei 2016 biedt VIAA de mogelijkheid aan podiumkunstenorganisaties om hun audiovisuele archieven te laten digitaliseren en duurzaam te archiveren. Ondertussen tekenden 40 organisaties in voor de digitalisering van hun audiovisueel materiaal.


De audiovisuele collecties van deze gezelschappen variëren van een vijftig tot meer dan 3000 dragers, variërend van VHS-tapes tot Betacam SP-cassettes. Door dragers uit de verschillende archieven te groeperen, slaagt VIAA erin een betaalbaar alternatief te bieden voor de individuele digitalisering en archivering, die tevens voldoet aan hoge kwaliteitseisen.

Ondertussen zitten we middenin de opstart van deze digitalisering. Na het bijwonen van een opleidingsdag starten de organisaties dit najaar met de registratie van hun analoge dragers, terwijl VIAA de nodige voorbereiding treft voor het transport en de digitalisering. Vanaf januari 2017 start VIAA met de daadwerkelijke digitalisering van deze eerste dragers. We voorzien dat er eind 2017 nog zo’n twintig podiumkunstenorganisaties bijkomen als hun type drager in aanmerking komt voor de digitaliseringsgolven van VIAA. Hieronder kan u een lijst vinden van de deelnemende organisaties.A Two Dogs Company
Campo
De Koe
De Werf
HETGEVOLG
Les ballets c de la b   
Needcompany
Sering 
Troubleyn
Theater De Spiegel
Action Scénique vzw
CIE Cecilia
De Maan
Muziektheater Transparant

Kopergietery
LOD muziektheater
NTGent
STAN
Theater Stap
Ultima vez
Antigone
CIE Tartaren
De Roovers
fABULEUS
Malpertuis
Kunst/Werk
Opera Ballet Vlaanderen
Theater Zuidpool

Walpurgis
Arsenaal Lazarus
Damaged Goods
De Tijd
Kunstenfestivaldesarts
Het Paleis
Rosas
Theater aan Zee
Toneelhuis
wpZimmer
STUK
deSingel