Nieuws & events

VIAA-archief blijft groeien

06/11/2017

In november 2016 konden we melden dat de inhoud van ons archief de 100.000 uur overschreden had. Samen was dat goed voor 2,6 petabyte aan materiaal. Vandaag vormt het materiaal uit onze verschillende projecten een archief van 7,32 petabyte. Hoe het zo’n vaart liep en hoe de samenstelling van ons archief er nu uitziet? Lees even mee.

Evolutie

Het archief groeide de voorbije maanden aan een hoog tempo en verdubbelde op minder dan 10 maanden in omvang. Momenteel beleven we een piek in de opname van archiefmateriaal uit een hoog aantal parallel lopende digitaliseringsprojecten. Daarbovenop liggen nog enkele andere projecten aan de grondslag van deze groei:

  • De instroom van het born digital of digitaal geboren materiaal: dat is audio of video die ontstaan is in digitale vorm, maar net als analoge dragers onleesbaar kan worden. VIAA bewaart born digital materiaal onder meer voor Focus-WTV, het Vlaams parlement, VRT en de Provincie Antwerpen.

  • Digitaal materiaal dat van VRT instroomt, is één van de grootste oorzaken van de steile groei. VRT produceert dagelijks gemiddeld 3TB aan materiaal dat bij VIAA gearchiveerd wordt. Daarnaast heeft VRT ook een bestaand, digitaal archief, bestaande uit digitaal geboren en reeds eerder gedigitaliseerd materiaal. Sinds midden 2016 neemt VIAA hiervan een kopie. Dat proces loopt volautomatisch en is goed voor een instroom van gemiddeld 10 TB per dag. We verwachten deze kopieeropdracht in het voorjaar 2018 af te ronden.  

  • Minder omvangrijk in volume maar des te uitdagender op het vlak van aantal bestanden is het DOE!-project van de Plantentuin Meise. Hiervoor staat VIAA, als dienstverlener in voor de duurzame bewaring van meer dan 1.300.000 gescande beelden. Dit project werd recent met succes afgerond.  


Lopende digitaliseringsprojecten

Sinds 2013 digitaliseert VIAA bedreigd audiovisueel materiaal zoals VHS, wassen rollen en audiocassettes. Dat levert een pak digitale bestanden op die voor duurzame bewaring opgenomen worden in het VIAA-archief. Momenteel zijn de meest voorkomende dragers in het archief de Betacam SP (44.965), de audiocassette (13.211) en Betacam SX (13.127). Naast grote, volumineuze collecties worden ook kleinere en vaak onbekende dragers gedigitaliseerd. Denk maar aan de 2 inch open reel video, waarvan we 2 exemplaren digitaliseerden. Momenteel lopen er zeven digitaliseringsprojecten.

Wat zit er ondertussen in het VIAA-archief?

Zoals hierboven al duidelijk werd, is de samenstelling van ons archief erg divers:

  • 52.344 kranten uit het project Nieuws van de Groote Oorlog.

  • 721.644 video-items

  • 128.312 audio-items

  • 1.325.829 gedigitaliseerde plantenfoto’s uit het herbarium van Plantentuin Meise