Nieuws & events

Groen licht voor digitalisering van lak- en schellakplaten

13/03/2017

Op 30 augustus 2016 lanceerden we een Europese aanbesteding voor de digitalisering van de lak- en schellakplaten uit de Vlaamse archieven. Gecko, een Frans bedrijf gespecialiseerd in het digitaliseren van geluidsdragers, kwam daarbij als sterkste uit de bus. De opdracht: tegen eind 2019 ongeveer 38.000 plaatkanten digitaliseren, samen met VRT.

Lakplaat

Schellakplaat

Voor VIAA is dit project anders dan alle voorgaande: voor het eerst zal de digitalisering worden uitgevoerd bij en zelfs gedeeltelijk door de VRT. Hierdoor worden de risico’s en de kosten van het transport voor deze fragiele dragers fors verminderd en kunnen we ook een beroep doen op de infrastructuur en know-how die bij VRT aanwezig is. De VRT zal specifiek instaan voor de digitalisering van de lakplaten, Gecko voor de schellakplaten. Om dit alles te faciliteren richt Gecko een studio in bij de VRT voor de digitalisering van schellakplaten en voorziet hen van extra apparatuur. Niet alleen de platencollectie van de VRT zal binnen dit project gedigitaliseerd worden, maar ook de lak- en schellakplaten van 16 content partners uit de cultureel erfgoedsector.

Nu we weten wie onze digitaliseringspartner is in dit project, werken we de technische afspraken verder uit, wordt de apparatuur geïnstalleerd en gaan we uitgebreid testen. We plannen de effectieve digitalisering te kunnen starten tegen midden mei. In tussentijd zijn onze content partners druk in de weer met het registreren van hun lak- en schellakplaten.