Nieuws & events

VIAA lanceert vier regionale vormingsdagen over het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas

15/03/2017

Samen met het Departement Onderwijs organiseert VIAA voor het eerst een reeks regionale vormingsdagen over het thema “Inzetten van audiovisueel materiaal in de klas”. Tijdens deze vormingsdagen gaan leerkrachten, pedagogische begeleiders, docenten en studenten van de lerarenopleidingen aan de slag met audiovisueel materiaal op het onderwijsplatform Het Archief voor Onderwijs. 

De studiedag vindt plaats op 4 locaties (Brugge, Hasselt, Gent en Mechelen) en bestaat uit twee delen. In de voormiddag organiseren we een hands-on workshop waarin leerkrachten en pedagogische begeleiders van het leerplichtonderwijs zelf gebruik maken van Het Archief voor Onderwijs. Ze doorzoeken het rijke aanbod aan audiovisueel materiaal en stellen eigen lesklare collecties samen voor de vakken muzische vorming, wereldoriëntatie, Nederlands, geschiedenis, gedrags- en cultuurwetenschappen, economie en natuurwetenschappen.


In de namiddag verwelkomen we docenten en studenten van de lerarenopleiding lager onderwijs en lerarenopleiding secundair onderwijs. We lichten toe hoe studenten van de lerarenopleiding toegang kunnen krijgen tot de beeldbank en hoe het platform vlot kan ingezet worden bij stage- en andere opdrachten. Ook in de namiddag zullen de deelnemers zelf aan de slag gaan met het materiaal beschikbaar op Het Archief voor Onderwijs.

“Ik gebruik het Archief voor Onderwijs om mijn lessen op een originele manier in te leiden of te ondersteunen. Er is beeldmateriaal ter beschikking voor de verschillende wetenschappelijke vakken. Van microbiologie en evolutie tot kernenergie en kunststoffen, geselecteerd door en voor leerkrachten dus perfect inzetbaar in de klas.”

Ann Vanmarcke
Leerkracht natuurwetenschappen, chemie en lichamelijke opvoeding

De vormingsdagen vinden plaats op de volgende data en locaties:

  • donderdag 20 april in het VAC te Brugge - inschrijven voor deze sessie niet meer mogelijk

  • donderdag 27 april in het VAC te Hasselt

  • donderdag 4 mei Dok Noord te Gent

  • donderdag 18 mei in CVO Crescendo te Mechelen

Deelnemen aan deze vormingsdag is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Meer info:
> Gedetailleerd programma van de vormingsdag
> De inschrijvingen voor de huidige reeks werden afgesloten. In het najaar worden er nieuwe regionale vormingsdagen georganiseerd in alle provincies. Hou de website en Facebook-pagina van Het Archief voor Onderwijs in de gaten voor de data!