Nieuws & events

Erfgoeddag 2017 - Zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

20/04/2017

Psychische problemen zijn van alle tijden, maar de manier waarop de samenleving ermee omgaat, evolueert. Erfgoeddag 2017 - op zondag 23 april - draait rond het centrale thema Zorg en bekijkt hoe de zorgsector door de jaren geëvolueerd is. VIAA ging met zijn content partners op zoek hoe psychische hulpverlening er vroeger uit zag. Een duik in het archief, bracht enkele intrigerende filmpjes aan het licht:

Wat we vandaag kennen als PTSS, werd 100 jaar geleden erkend als psychische aandoening onder de naam ‘shell shock’. Soldaten keerden tijdens WOI terug van het front met een batterij aan gelijkaardige symptomen, maar over de behandeling ervan bestond onder artsen heel wat onenigheid. Het medeleven met de soldaten was soms ver te zoeken. In een blog op hetarchief.be lees je hoe artsen ijverden voor eenzelfde behandeling als voor ‘hysterie’. De soldaten werden vaak beschouwd als lafaards en kregen een dag rust en een goede maaltijd voorgeschreven, voor ze terug naar het front werden gestuurd.

De behandeling van ‘hysterie’ bestond aan het begin van de twintigste eeuw voornamelijk uit elektroshocktherapie en koudwaterbaden. In het fragment uit de archieven van Museum Dr. Guislain zien we hoe een patiënt spierverslappers krijgt toegediend en onder verdoving de behandeling met elektroshocks ondergaat. Door de mogelijke bijwerkingen en de te frequente toepassing ervan bleef het een omstreden techniek die na de opkomst van werkzame geneesmiddelen steeds minder werd gebruikt.

Hoewel elektroshocktherapie niet helemaal verdwenen is, worden psychische gezondheidsproblemen vandaag toch op een heel andere wijze benaderd. Zo staat de vereniging Similes in voor gezinsleden en nabijbetrokkenen van personen met een psychische kwetsbaarheid. Ons tweede fragment uit 1979 vonden we in het archief van KU Leuven - Limel en toont hoe Similes zich al jaren inzet voor een menselijke behandeling, bijvoorbeeld met boerderijvakanties.

Alle initiatieven en het volledige programma in het kader van Erfgoeddag 2017 vind je terug op http://www.erfgoeddag.be/programma.


Museum Dr. Guislain, Gent

Filmfragment uit ‘Helpende Handen’ door de Broeders van Liefde, jaren 1950. Het Museum Dr. Guislain, gevestigd in het oudste ‘krankzinnigengesticht’ (1857) van België, belicht de geschiedenis van de psychiatrie in zijn permanente collectie en wisselende thematentoonstellingen.

Nieuws van de Groote Oorlog

De online databank Nieuws van de Groote Oorlog is één van de grootste online verzamelingen persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. De digitale kranten, frontblaadjes en tijdschriften zijn dankzij de samenwerking tussen VIAA en zijn partners toegankelijk voor iedereen. Surf naar www.hetarchief.be en ga zelf op zoek!