Nieuws & events

Buitenspelen in kleur: het speelplein in voorbije tijden

09/05/2017

In mei verwelkomen we de eerste zomerdagen en dat betekent dat we ons leven, waar kan, naar buiten verhuizen. In de jaren vijftig en zestig was dat niet anders en konden kinderen in de buitenlucht volop kind zijn, bijvoorbeeld op één van de vele nieuwe speeldomeinen.

In Kortrijk zorgden vrijwilligers dat kinderen de tijd van hun leven hadden op speeldomein De Warande. Dit filmpje toont niet alleen glijbanen, schommelende kinderen en witte pistolets, maar evengoed priesters, uniformen en een groet aan de vlag:

Op 19 april werd voor de tiende keer Buitenspeeldag georganiseerd: die woensdagmiddag gingen alle televisies en tablets uit ter ere van het kinderspel. In bijna iedere gemeente viel in het park of op het speelplein iets te beleven. In 60 jaar tijd is veel veranderd, maar buitenspelen is nog steeds even deugddoend voor lichaam en ziel. Vraag jij je ook af hoe kinderen in de toekomst zullen spelen? 

Dit fragment werd geselecteerd door Stadsarchief Kortrijk voor de Beeldcapsule 2115 en werd uiteindelijk bekroond tot één van de vijf winnaars. Benieuwd naar de andere beelden die we naar de toekomst stuurden?

Over Stadsarchief Kortrijk

Kortrijk is een stad die haar waardevol historisch archief koestert. In het stadsarchief vind je heel wat terug over de rijke geschiedenis van de stad. Een uitgebreide collectie archiefdocumenten, bidprentjes en rouwbrieven, film- en fotomateriaal helpen de vorser op weg.