Nieuws & events

Resultaten educatieve projecten krijgen eigen plek op Het Archief voor Onderwijs

05/05/2017

Het Archief voor Onderwijs wordt voortdurend gestoffeerd met boeiende audiovisuele collecties die passen in de Vlaamse leerplannen. VIAA gaat hiervoor ook samenwerkingen aan met educatieve partners. Om de audiovisuele collecties als resultaat van deze samenwerkingen makkelijk toegankelijk te maken voor leerkrachten, lanceert het onderwijsplatform nu gloednieuwe projectpagina’s.

De video- en audiofragmenten die VIAA beschikbaar maakt voor het leerplichtonderwijs worden hoofdzakelijk per vak uitgekozen door gedetacheerde leerkrachten. Daarnaast zet VIAA de laatste maanden ook in op een verrijking van het onderwijsplatform via projecten, waarvoor we samenwerken met educatieve partners. In deze projecten maakt VIAA op Het Archief voor Onderwijs collecties met audiovisueel materiaal aan, gebaseerd op de expertisedomeinen van deze partners.

Om deze collecties eenvoudig en blijvend raadpleegbaar te maken, publiceert VIAA nu een eerste overzichtelijke projectpagina, 50 +1 werken van de literaire canon. In samenwerking met CANON Cultuurcel en KANTL werden 51 audiovisuele collecties gebouwd rond 51 werken die tot de essentiële Nederlandstalige literatuur behoren, de Nederlandstalige canon. Deze collecties zijn direct inzetbaar in de les Nederlands.

Leerkrachten vinden op de pagina meer informatie over projectpartners, nuttige links, downloads en de kant-en-klare collecties. Bovendien zijn de projectpagina’s deels raadpleegbaar zonder aan te melden op Het Archief voor Onderwijs. Daardoor hebben niet-leerkrachten ook toegang tot informatie over het project, de partners en hoe audiovisueel materiaal in te zetten in de klas.

Bovenop de pagina rond de literaire canon, verschijnen binnenkort verschillende nieuwe projectpagina’s, ontstaan uit samenwerkingen met CANON Cultuurcel, KANTL, Mediawijs, VRT, Jekino.


23/03/2017

Rudi Vranckx en VIAA slaan de handen in elkaar rond #ISinhetvizier

Meteen na de aanslagen in Brussel trok Rudi Vranckx erop uit om alles over IS te weten te komen. Nu, een jaar later, is de reeks klaar. De integrale afleveringen van ‘IS in het vizier’ worden op Het Archief voor Onderwijs permanent ter beschikking gesteld zodat deze gebruikt kunnen worden in de klas. En er is meer..
Lees meer
15/03/2017

VIAA lanceert vier regionale vormingsdagen over het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas

Lees meer
Interactie

Literatuur in woord en beeld

In 2015 selecteerde de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 50+1 essentiële werken uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur. In samenwerking met CANON Cultuurcel verzamelden we in 2016 per gekozen klassieker passend audiovisueel materiaal en maakten dit beschikbaar op Het Archief van Onderwijs.
Lees meer