Nieuws & events

Groetjes vanop de vakantiekolonie!

27/07/2017

Nu iedereen zijn out of office aanzet, zomertaken oplijst en snel nog de weersvoorspelling van zijn vakantiebestemming controleert, is de jeugd weer te vinden op een hele reeks aan vakantiekampen. Ook in de jaren vijftig gingen kinderen op kamp, waar toen nog naar verwezen werd met de bijzondere naam ‘vakantiekolonie’.

Of ze zich nu aan zee of in het bos bevonden, vrijwilligers zorgden ervoor dat de kinderen goed doorvoed konden ravotten of na het eten een halfuurtje platte rust namen op de ‘malse bedden’. De weegschaal kon snel zeggen wie de preventieve luchtkuur van de kolonie serieus nam. Het doel van hun verblijf was dan ook een betere gezondheid én discipline. Daar zorgde de strakke dagindeling voor. Spel en creativiteit waren in de kolonies van secundair belang.

In dit fragment zie je de kinderen dan ook genieten van het middageten en dutten in de goed gevulde slaapzaal. Het fragment is een publiciteitsfilm van de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten en werd geselecteerd door Kadoc - KU Leuven voor de Beeldcapsule 2115. Benieuwd naar de beelden die we in 2015 naar de toekomst stuurden?

Over KADOC - KU Leuven

KADOC is het centrum dat zich toelegt op de bewaring, het beheer, de dynamische ontsluiting van en het wetenschappelijk onderzoek naar het historische erfgoed dat voortvloeide uit de wisselwerking tussen religie, cultuur en samenleving.