Nieuws & events

VIAA blikt vooruit

25/01/2018

Ons vijfde werkingsjaar wordt er opnieuw één met stevige plannen. We delen ze alvast in grote lijnen met jullie.

Grote en kleine plannen voor 2018

2018 is een jubileumjaar, maar we gaan niet op onze lauweren rusten. Dit jaar staat weer heel wat op het programma en we geven je graag een voorsmaakje:

  • In 2018 digitaliseren we onverminderd verder. We starten ook de digitalisering van smalfilm op en lanceren enkele aanbestedingen om nieuw aangemelde hoeveelheden dragers aan te pakken.
  • Ons onderwijsplatform Het Archief voor Onderwijs viert zijn tweede verjaardag en is aan een opfrisbeurt toe. De technische en gebruikersnoden zijn de voorbije jaren sterk geëvolueerd dus het is hoog tijd om aan versie 2.0 te beginnen bouwen. Daarnaast bekijken we ook hoe leerlingen in de toekomst gebruik zullen kunnen maken van Het Archief voor Onderwijs. Het komende jaar zetten we verder in op het gebruik van het platform en hoe we dat kunnen vergroten.
  • Met de gedigitaliseerde documenten uit Nieuws van de Groote Oorlog bekijken we hoe er Linked Open data-trajecten opgestart kunnen worden.
  • We ronden de kopie van het bestaande VRT-archief af en zetten verder in op de opname in ons archief van digitaal geboren materiaal en metadata van onze content partners.
  • Een stuk van onze opslaginfrastructuur wordt vernieuwd en gedeeltelijk aangepast.
  • We lanceren de Catalogus.pro, waardoor onze partners kunnen grasduinen in elkaars collectie. We zullen ook al de basis leggen voor de publieke metadatacatalogus.  
  • Ten slotte werken we ook aan een nieuw meerjarenplan dat afgestemd wordt met alle stakeholders. Dit hopen we na de zomer klaar te hebben.

Dat zijn onze grote lijnen voor 2018, maar er zit nog meer aan te komen. Wil je bij blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je zeker op de hoogte.