Nieuws & events

VIAA brengt actualiteit met vernieuwde ‘Nieuws in de Klas’

02/10/2018

Op dinsdag 2 oktober werd in aanwezigheid van minister van media Sven Gatz het vernieuwde ‘Nieuws in de Klas’ voorgesteld. Het doel blijft om jongeren in aanraking te brengen met een breed nieuwsaanbod en hen te stimuleren om kritisch naar het nieuws te kijken. Nieuw zijn de vele partners die hier samen hun schouders onder zetten, waaronder ook VIAA met Het Archief voor Onderwijs.

‘Nieuws in de Klas’ ken je misschien nog als ‘Kranten in de Klas’. Via krantenpakketten maakten leerlingen kennis met ‘het nieuws’ en met het hedendaagse krantenlandschap. Intussen is het medialandschap veranderd en is nieuws er in alle vormen en snelheden. Dus kwam er ‘Nieuws in de Klas’ dat ook digitale media een plaats gaf. Vanaf vandaag is er een gloednieuwe website waar leerkrachten actueel en uitgewerkt lesmateriaal, themadossiers en video's over nieuws vinden. Mediawijs, Vlaamse Nieuwsmedia, WE MEDIA, Media.21, VRT en VIAA lanceerden de nieuwe website met de steun van de Vlaamse Overheid.


Onze rol in dit project

Leerkrachten vinden op Nieuws in de Klas een selectie nieuws, reportages en beeldcollecties over thema’s als censuur en fake news van op ons onderwijsplatform Het Archief voor Onderwijs. Die worden onder andere aangevuld met KLAAR-afleveringen van VRT NWS die met bijhorende collecties op Het Archief voor Onderwijs verschijnen. Met een klik - én een account op ons onderwijsplatform - vinden leerkrachten dus interessant beeld en geluid dat van hun leerlingen geïnformeerde en mediawijze jongeren maakt.