Nieuws & events

Welke audiovisuele parels bezit jij?

27/10/2018

VIAA wil zoveel mogelijk audiovisueel materiaal redden van zijn ondergang. Op zaterdag 27 oktober, de UNESCO Werelddag van het Audiovisueel Erfgoed, zetten we die missie in de kijker. Het thema dit jaar is ‘Your story is moving’. Daarom willen we iedereen aan zijn verhaal helpen, door hen kennis te geven over het stukje audiovisueel erfgoed in hun eigen handen.

Onze werking is gericht op het beeld en geluid dat bewaard wordt bij Vlaamse erfgoedinstellingen, archieven, musea en de mediasector. In digitaliseringsprojecten met deze partners verzamelden we een pak praktijkkennis. Die kennis maken we vanaf nu beschikbaar voor hen, maar ook voor particulieren, op www.kenjedrager.be. Op deze website - gestoffeerd met foto’s en leuke weetjes - kom je via gerichte vragen te weten of wat jij in handen hebt een spoel is, een MiniDisc of misschien wel een Betacam.

Ook helpen we uitzoeken of jouw media erfgoedwaarde heeft en zetten we je op weg met de digitalisering ervan. Zo vind je niet alleen richtlijnen voor een goede bewaring op de website, maar ook een template die je de taal van digitaliseringsfirma’s helpt spreken.

Deze handige tool kwam tot stand in samenwerking met PACKED vzw. Hiermee willen we niet alleen onze partners ondersteunen, maar ook iedereen die beeld en geluid duurzaam wil bewaren.