Nieuws & events

Een zwart-witte kerst

21/12/2018

Op een vrolijk deuntje scheert een slee door een besneeuwde straat. De stemmetjes die kraaien van plezier moeten we erbij denken, want dit filmpje komt uit een behoorlijk oude doos. Dacht je al dat het vroeger beter was, dan maken deze beelden van sneeuwmannen, blozende wangen en sleeën je zéker nostalgisch.

Voor dit audiovisuele geschenk, mogen we Alfons Gyselinck bedanken. Wanneer het van december 1946 tot maart 1947 vriest dat het kraakt, haalt deze Sint-Niklase fotograaf zijn camera boven en legt vast hoe zijn kinderen de temperaturen van -15° C met plezier trotseren. Ook één van de nog in de kazerne gelegerde militairen leeft zich uit in het bouwen van een sneeuwman.

Dit fragment werd door het Stadsarchief Sint-Niklaas ingestuurd voor de Beeldcapsule 2017. In de archieven van Sint-Niklaas en de deelgemeenten Belsele, Nieuwkerken en Sinaai worden zowel oud, modern en hedendaagse items als delen van het kerkarchief bewaard.

Meer fragmenten in de kijker: