Nieuws & events

Jaarboek preserveren gelanceerd, mét bijdrage van VIAA

11/12/2018

Vijf jaar geleden verdiepten we ons in documentatie als die van de Stichting Archiefpublicaties om ons digitale archief zo goed mogelijk uit te bouwen. Dit jaar werden we zelf uitgenodigd om een artikel bij te dragen in hun meest recente boek ‘Preserveren. Stappen zetten in een nieuw vakgebied’. Dat werd op 29 november (Dag van de digitale duurzaamheid) voorgesteld in Amsterdam.

In het jaarboek vind je een kleine twintig artikels over uiteenlopende aspecten van digitale preservering. Zowel heel praktische use cases als meer theoretische insteken of reflecties rond kwaliteitslabels, frameworks en standaarden komen aan bod. Het bevat bijdragen van auteurs uit instellingen uit Nederland en Vlaanderen, waaronder Beeld en Geluid (NL), Vlaams Architectuurinstituut, Amsab-ISG, Het Nieuwe Instituut (NL), de Koninklijke Bibliotheek (NL) en ook VIAA. De redactie gebeurde door Margriet Van Gorsel, Erika Hokke, Bart De Nil en Marcel Ras.

Matthias Priem leverde VIAA’s bijdrage rond de bewaring van digitaal audiovisueel materiaal met als titel ‘Een audiovisueel archief voor Vlaanderen. Waar staat VIAA na vijf jaar?’. Het biedt een overzicht van belangrijke aspecten en acties die we de afgelopen vijf jaar uitvoerden om audiovisueel materiaal duurzaam te bewaren zoals de digitalisering, de formaatkeuze, workflows en kwaliteitscontrole. Het artikel legt heel concreet uit hoe we deze zaken geïmplementeerd hebben, waar we succesvol waren, maar evenzeer waarop we gebotst zijn en waaraan we nog verder moeten werken.

Het boek is enkel digitaal beschikbaar, via de KVAN periodiekviewer of de downloadbare PDF. Ter gelegenheid van de publicatie ontvingen de auteurs een chocoladeversie van het boek (zie foto). Onze chocolademinnende collega’s laten evenwel weten dat de langetermijnbewaring van deze editie onmogelijk gegarandeerd kan worden.

Heb je een vraag? 

Matthias helpt je graag verder.

Matthias2Matti