Nieuws & events

Het Archief voor Onderwijs is stilaan onmisbaar in de klas, volgens minister Crevits

13/03/2018

Het Archief voor Onderwijs vierde onlangs zijn tweede verjaardag en kreeg heel wat lof toegezwaaid. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en enkele enthousiaste leerkrachten en leerlingen vertellen voor de camera waarom het platform een troef is in de klas: ‘Lesgeven zoals het pakweg vijftig jaar geleden gebeurde, dat gaat niet meer.’ Hoe staan deze leerkrachten dan wel voor de klas?

Twee jaar na de lancering van Het Archief voor Onderwijs zetten 46.000 gebruikers materiaal uit 32 Vlaamse archieven in de klas in met met behulp van deze beeldbank. Enkelen van hen delen hun ervaringen in bovenstaand filmpje.

Dat de filmpjes en geluidsfragmenten geselecteerd zijn door en voor leerkrachten is een plus en ook de duurzaamheid ervan speelt mee. Het Archief voor Onderwijs maakt daarom gebruik van permanente links. Filmpjes die een leerkracht dit jaar in zijn lesvoorbereiding opneemt, zullen volgend jaar nog steeds via dezelfde link afspeelbaar zijn. Al vinden leerkrachten vast ook een pak extra materiaal op het webplatform: op basis van aanvragen van leerkrachten, maar ook door samenwerkingen met verschillende partners wordt de beelddatabank steeds verder aangevuld. Zo brengt KLAAR sinds januari actuele thema’s op een toegankelijke manier voor leerlingen in het secundair.