Nieuws & events

In kostuum naar de koers

13/04/2018

In 2017 koos Vlaanderen zijn favoriete tijdsbeelden met de Beeldcapsule. In aanloop naar Erfgoeddag op 22 april - dit jaar rond het thema kiezen - delen we de komende weken de vijf uitverkoren fragmenten van de Beeldcapsule 2117. Met het wielerseizoen volop op gang, zijn beelden als deze uit het FelixArchief, van aerodynamische mannen in korte broekjes, ons niet onbekend. 

Dat een hoop mannen op een fiets allemaal proberen om als eerste over de meet te komen, dat is nog steeds hetzelfde. Hun uitrusting, hun publiek, de omgeving en hun ontvangst aan de meet zijn echter helemaal veranderd. In dit filmpje uit de jaren 1950 staat het opgedaagde publiek in zondagskostuum beschaafd te klappen, blijft de camera braafjes aan de kant draaien en wordt aan de finish een speelse kus van lippen gewisseld. Al zal de profrenner waarschijnlijk wel getekend hebben voor de wieleruitrusting van vandaag.

Dit beeld komt uit de rijke collectie van het FelixArchief, dat het geheugen van de stad Antwerpen beheert. Zo kom je dankzij het Antwerpse OCMW op zondag 22 april te weten hoe de armenzorg in de stad georganiseerd werd, in het Maagdenhuis. Ontdek op de website van Erfgoeddag wat er nog meer te doen is in Antwerpen.

Meer fragmenten in de kijker: