Nieuws & events

“Oudjes van goed humeur”

04/04/2018

In 2017 koos Vlaanderen zijn favoriete tijdsbeelden met de Beeldcapsule. In aanloop naar Erfgoeddag op 22 april - dit jaar rond het thema kiezen - delen we de komende weken de vijf uitverkoren fragmenten van de Beeldcapsule 2117. Vandaag bijt het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis de spits af met zijn Congé Payé.

Vanaf 1936 genoot de Belgische arbeider van het recht op betaalde vakantie. Om die arbeider effectief op het gezonde platteland te krijgen, organiseerden arbeidersorganisaties betaalbare reizen en vakantiehuizen. Zo kon iedereen op reis, ook gepensioneerden. Dit fragment toont hoe enkele senioren genieten van de buitenlucht, de zon en van elkaar.

Het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis is het erfgoedcentrum van sociaal, humanitair en ecologisch geëngageerde bewegingen. Bezoek op Erfgoeddag hun locatie in Gent om kennis te maken met een verleden dat nog niet voorbij is. Meer informatie vind je op de website van Erfgoeddag.

Meer fragmenten in de kijker: