Nieuws & events

Derde digitaliseringsronde voor films in de steigers

24/05/2018

Denk je aan audiovisueel erfgoed, dan komen al eens de oude filmrollen bovendrijven. In tekenfilms en spannende detectives branden die meestal op, op cruciale momenten. Het echte gevaar? Azijnverzuring. Gelukkig konden we in twee digitaliseringsprojecten al zo’n 800 aangetaste films conserveren. Rondvraag bij onze content partners leerde ons dat de aantallen films sinds de start van de filmdigitalisering in 2013 verdubbeld zijn. Hoog tijd dus om een nieuwe aanbesteding te lanceren en zo het derde filmdigitaliseringsproject op gang te trekken.

De eerstkomende jaren ligt onze focus nog steeds op film aangetast door het azijnsyndroom. Dit derde filmdigitaliseringsproject werkt daarom verder op de digitalisering van 16mm en 35mm film, waarvan de huidige aanbesteding in oktober afloopt. Nieuw deze keer is de digitalisering van de smalfilmformaten 8mm, super8 en 9,5mm. Smalfilm is minder vaak aangetast door azijnverzuring, dus liggen de dringend te digitaliseren aantallen iets lager. Het formaat was vooral populair bij amateurs en zal dus een schat aan bewegend beeld over onder andere het familieleven in de 20e eeuw en lokale tradities opleveren. 

Deze nieuwe aanbesteding, die gegund wordt in oktober 2018 en loopt tot eind 2021, zal ongeveer 4000 16mm en 35mm films digitaliseren en zo’n 700 smalfilms. Deze films komen uit de depots van meer dan 60 verschillende content partners, waarvan een 500-tal 16mm films uit het VRT-archief die door azijn zijn aangetast. De films van andere partners dan VRT passeren eerst langs Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief waar bijzonder veel expertise rond film verzameld is. Daar beschrijven ze de films zowel technisch als inhoudelijk. Gezien de hoge kostprijs van de digitalisering van film nemen onze content partners ook inhoudelijke argumenten mee in de selectie.

Geïnteresseerde partijen kunnen het aanbestedingsdossier downloaden op het Belgisch platform voor e-tendering.

Vragen over deze aanbesteding? 
Brecht beantwoordt graag jouw vragen.

Brecht_versie3_2019Brecht_Declercq_1