Nieuws & events

Feest jij in mei?

14/05/2018

Mei is traditioneel het decor van heel wat volksfeesten en optochten. Op heel wat plaatsen in Europa hoort daar ook een vreugdeboom bij, de meiboom. In processie door stads- of dorpsbewoners naar het plein gedragen, is hij een symbool voor de naderende zomer. Dat die optocht niet altijd even georganiseerd verloopt, zie je in onderstaand filmpje van AMVB.

Te voet of te paard, als reus of in zondagskostuum: de Brusselaars dragen deze meiboom in de jaren dertig vrolijk dansend door de stad om hem uiteindelijk met vereende krachten op te richten. De Brusselse versie van de meiboom die we zien in het filmpje, viert niet enkel de zomer, maar zou vooral de overwinning op de Leuvenaars in 1213 vieren. Daarom wordt deze meiboom ook nu nog in augustus gezet. 

AMVB (her)ontdekt als Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel het verdwijnende collectief geheugen van de Nederlandstalige Brusselaars. In de veranderende grootstedelijke samenleving blijven pareltjes als dit van belang.