Nieuws & events

Digital Video: een stap dichter bij hun redding

07/09/2018

De voorbije maanden legde Gaël, onze stagiair van het Institut National de l’Audiovisuel (INA) in Frankrijk, zich toe op de voorbereiding van de digitalisering van de Digital Video-formaten. Benieuwd wat de uitdagingen waren, wat we bijgeleerd hebben en hoe ons dat dichter brengt bij de digitalisering van die DV-formaten?

Gaël begon zijn onderzoek met een blik op de technische eigenschappen van het formaat. De belangrijkste, kenmerkende eigenschappen selecteerde hij, zodat content partners op basis hiervan hun dragers kunnen onderscheiden en registreren voor digitalisering. 

Door verschillende van onze content partners te bezoeken, kon Gaël een nieuwe, preciezere inventaris opmaken van de DV-formaten en vaststellingen doen over de staat van deze dragers. 

Als laatste onderzocht Gaël de technische verschillen tussen de DV-formaten onderling en daar lag ook zijn grootste uitdaging: hoewel de videostandaard telkens dezelfde is, zijn er niet te onderschatten technische verschillen in de manier waarop het videosignaal op de cassettes is vastgelegd. Deze verschillen moeten ofwel verzoend worden tot één standaard ofwel allemaal meegenomen worden bij het formuleren van de specificaties voor de aanbesteding die begin 2019 de deur uitgaat.

Gaëls stage liep eind augustus af. Het onderzoek naar de verschillende bestandsformaten waarin we het digitale signaal gaan bewaren, zetten we na zijn vertrek verder, samen met enkele experten. Vanaf begin 2019 werken we aan de aanbesteding, zodat we in het voorjaar een digitaliseringspartner kunnen aanstellen die de digitale transfer zal uitvoeren. Later dit jaar kunnen onze content partners al beginnen aan de registratie van de dragers.

Brecht_versie3_2019Brecht_Declercq_1