Nieuws & events

Kenjedrager.be krijgt internationale erkenning

08/10/2019

Wist je dat onze kenjedrager.be een internationale, Engelstalige versie heeft? Om ook buiten Vlaanderen de kennis te verspreiden om tapes, cassettes en platen te identificeren, publiceerden we knowyourcarrier.com, waar je dezelfde tips vindt voor bewaring en digitalisering in het Engels. Zo kunnen we onze kennis met nog meer mensen delen en dat is niet onopgemerkt gebleven. Knowyourcarrier.com is genomineerd voor de Archive Achievements Awards 2019 voor ‘Excellence in Media Preservation’.

Dat Kenjedrager.be internationaal gebruikt wordt, wisten we al. Lovende woorden bereikten ons onder meer van prof. Howard Besser van NYU, een gewaardeerde stem in de wereld van audiovisuele archieven:

"KnowYourCarrier.com is a wonderful tool for the general public to help them identify what audiovisual carrier they have. It then points them to more information about that carrier and guides them through choices concerning its value and reformatting options. At least a couple of times every month I refer people to the site."

En nu volgt een nominatie voor de Archive Achievement Award. Die worden uitgereikt door FIAT/IFTA, de International Federation of Television Archives, aan projecten die op een opvallende manier bijdragen aan het bewaren en ontsluiten van audiovisueel erfgoed. Eerder viel de eer van een nominatie ons al te beurt in 2016. Toen kwam de Beeldcapsule 2115 in aanmerking voor een award voor ontsluiting. De focus werd dit jaar een beetje verbreed:

This year, we are not searching for a digitisation project in particular, but broader for any project that encourages the preservation of audiovisual media, via a technological or conceptual innovation, either through its exemplary value or broad reach.”

De uitreiking vindt plaats op 24 oktober tijdens de FIAT/IFTA World Conference in Dubrovnik. Andere kanshebbers zijn het Nederlandse Beeld en Geluid met ‘Give us the GIFs:  Crowd-Curating Iterative Born-Digital Heritage at Scale’ en het Zwitserse Radio Télévision Suisse met ‘Artifacts detection by AI: Quality Check of video files from mass digitization’. Meer over de nominatie vind je hier.

Weet jij al wat voor beeld en geluid er stof ligt te vergaren op je zolder? Neem je zaklamp erbij en ontdek het op kenjedrager.be