Nieuws & events

VIAA zet zijn eerste stappen in de cloud

17/10/2019

Dat we in de wolken zijn, ligt voor de hand. Na een uitgebreid onderzoek en voorbereiding, een migratie die een half jaar in beslag nam en een grondige controle, zal de cloudopslag niet alleen voor een kostenreductie zorgen, maar ook voor een lagere operationele overhead voor ons team Archief. 

Het beeld en geluid van onze partners bewaren we in verschillende datacenters (lees hier waarom). Daarbij hebben we cloudoplossingen al even in het vizier. Cloudopslag, wat betekent dat je bestanden opslaat bij een derde partij in plaats van in je eigen datacenter, heeft namelijk als groot voordeel dat het elastisch is. Heb je meer ruimte nodig, dan kan je die ogenblikkelijk innemen zonder zelf te investeren in een fysiek datacenter. Na een onderzoek besloten we om één kopie van onze lageresolutiebestanden (de compactere bestanden bedoeld om te streamen) te verhuizen naar de cloud. Omdat het om een niet-actieve kopie gaat - een back-up die geactiveerd wordt als er iets mis gaat met de eerste kopie - betalen we een lagere prijs voor de archiefopslag dan we vandaag doen voor onze fysieke opslag. 

Na de onderhandelingsprocedure begonnen we aan de eigenlijke migratie. Nieuwe bestanden kregen meteen een kopie in de cloud. De migratie van de bestaande lageresolutiekopieën nam een half jaar in beslag. Momenteel ronden we de controle van alle bestanden af, waarna we de opstelling van de oude kopie kunnen gaan afbouwen.