Nieuws & events

Digitalisering audiovisueel Topstuk in goede handen

29/11/2019

Het voorbije jaar hebben we ons bij VIAA mee gebogen over een bijzondere filmcollectie: die van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika of kortweg ‘de Witte Paters’, de enige audiovisuele collectie op de Topstukkenlijst. De collectie bestaat uit meer dan 750 filmspoelen die de geschiedenis van Congo, Rwanda en Burundi laten zien door de bril van missionarissen uit de jaren 1940 tot 1960. Om het voortbestaan van dit unieke filmerfgoed te garanderen, stapten we mee met KADOC en Cinematek in een traject van registratie, restauratie en digitalisering.

Titelscherm van een film uit de collectie van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika of de Witte Paters
Titelscherm van een film uit de collectie van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika of de Witte Paters

Deze zomer publiceerden we een aanbestedingsdossier, pluisden we samen met een professionele jury (bestaande uit medewerkers van KADOC, Cinematek en een externe consultant) de dossiers van verschillende digitaliseringsfirma’s uit en gingen we bij de bedrijven op plaatsbezoek. Ter plekke kregen we inzage in het volledige digitaliseringsproces én testten we dat proces uit met twee testfilms. Na dit uitgebreide onderzoek kozen we voor R3store Studios als partner voor de digitalisering van de film- en geluidsrollen. De collectie van de Witte Paters bestaat namelijk uit oude, delicate objecten die met de grootste zorg behandeld moeten worden. Deze Britse firma heeft ervaring met delicate en door het azijnsyndroom aangetaste films.

Half oktober werden 201 filmspoelen - met toestemming van de Vlaamse Overheid, nodig voor het transporteren van een Topstuk - tijdelijk overgebracht naar Londen, waar ze blijven tot juni 2020 en gedigitaliseerd worden. Wat met de Brexit, vraag je? Die is natuurlijk onvoorspelbaar, maar we hebben ons grondig geïnformeerd bij het departement Cultuur, de douane en het Cultuurloket. De kwestie is ook afgedekt met de betrokken partners en de transportfirma die de films naar het Verenigd Koninkrijk én terug brengt. Eens gedigitaliseerd, bewaren wij het beeld en geluid met zorg in het VIAA-archiefsysteem.