Nieuws & events

Modder, loopgraven en een propagandafilm aan de IJzer

11/11/2019

Denk jij bij Wapenstilstand aan modderige loopgraven en soldaten die zich langs de IJzer ingraven? Dat heeft misschien wel met deze propagandafilm uit 1928 te maken. Opgemaakt uit fragmenten uit andere films, werd deze collage tot 1940 vertoond om fondsen in te zamelen voor de heropbouw van de IJzertoren.

Dit fragment maakt deel uit van de langere propagandafilm "Met onze jongens aan de IJzer", gedraaid door Clemens De Landtsheer voor het IJzerbedevaartcomité. De film werd voor het eerst vertoond in 1928 en toerde tot 1940 rond met begeleidende muziek.

Verschillende kopieën van de film werden geschonken aan ADVN, het archief voor nationale bewegingen. De Landtsheer verkocht zijn filmcollectie in de jaren 70 aan de toenmalige BRT (VRT). Sinds 1978 worden de banden bewaard bij Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief. In de jaren 2000 werkten de drie organisaties samen met de Universiteit Gent aan het onderzoek rond de filmografie van De Landtsheer. In 2008 werd de gerestaureerde film uitgebracht op dvd. Een fragment ervan werd ingezonden voor de Beeldcapsule.

Nog dieper in die Eerste Wereldoorlog duiken? Ga naar nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be.

Meer fragmenten in de kijker