Nieuws & events

Ontdekken welke parels onze partners bewaren? Naar Het Archief!

08/11/2019

Dat we sinds enkele jaren audiovisueel materiaal digitaliseren en bewaren samen met onze partners, is geen geheim. Maar over welk materiaal gaat het eigenlijk? Hoe kan je die rijkdom aan materiaal doorzoeken? En bij welke organisatie kan je aankloppen als je op zoek bent naar een specifiek fragment? Je komt het vanaf vandaag te weten: doorzoek de beschrijvingen op Het Archief.

Vandaag lanceren we samen met onze partners Het Archief, een online platform waarop je voor het eerst kan grasduinen in de beschrijvingen van meer dan een half miljoen beeld- en geluidsfragmenten van meer dan 100 partners. De filmpjes en geluidsfragmenten kan je niet bekijken, want ze zijn vaak auteursrechtelijk beschermd. Je vindt er wel de titel, een beschrijving van de inhoud, datum en identifiers. Dat is geweldig nieuws, want zo kom je te weten in welk archief het materiaal bewaard wordt én kan je gerichter zoeken naar fragmenten. Je kan ook zelf contact leggen met de organisatie in kwestie die het materiaal beheert. Ongetwijfeld doe je heel wat ontdekkingen, want nooit eerder was de diversiteit aan audiovisueel materiaal in Vlaanderen zo vindbaar.

Wie is aan boord? VRT geeft voor het eerst een online inkijk in haar archief, maar ook andere landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archieven, enkele universiteiten en overheidsinstellingen delen de beschrijvingen van hun materiaal.

Het vlot doorzoekbaar maken van grote verzamelingen beeld- en geluidsfragmenten is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de beschrijvingen, ook wel metadata genoemd. Goede metadata zijn dus de sleutel tot onze audiovisuele cultuur. Samen met onze partners zetten we onze schouders onder de kwaliteit van deze metadata en we kijken daarbij in de toekomst ook naar nieuwe technologie om deze te verbeteren, gaande van speech-to-text-technologie tot beeldherkenningssoftware. We zien alvast veel mogelijkheden voor de komende jaren.

Klaar voor een ontdekkingstocht dwars doorheen de Vlaamse audiovisuele archieven? Al een idee welke richting je wil inslaan? De tocht begint hier.