Nieuws & events

Hij komt, die lieve goede Sint

02/12/2019

De Sint is in het land en trekt in de nacht van 5 op 6 december samen met Piet over de daken om brave kinderen te belonen met cadeautjes en lekkers. Ook in de jaren 50 en 60 keek jong (en oud) reikhalzend uit naar de komst van de goedheiligman. “Sinterklaas is jarig, ‘k zet m’n schoentje klaar…”

Wanneer de dagen korter worden, komt het sinterklaasfeest dichterbij. Geïnspireerd door de vele speelgoedcatalogi die de ronde doen, leggen kinderen naarstig de laatste hand aan hun brief voor de kindervriend en hopen in ruil voor een jaar van goed gedrag snoep en speelgoed te krijgen. Hun grootste angst? Wellicht dat de Sint stilletjes hun huisje voorbij rijdt. Extra braaf kruipen ze dus met een hoofd vol speelgoed en een buik vol kriebels onder de wol aan de vooravond van 6 december.

Brief van Nathalie aan Sinterklaas - beeld uit filmpje van Huis van Alijn
Brief van Nathalie aan Sinterklaas - beeld uit filmpje van Huis van Alijn

In de jaren 50 en 60 was het enthousiasme voor Sint-Nicolaas niet minder. In het filmpje zie je hoe kinderen stiekem al eens het blaadje van de almanak omslaan op 5 december, of ‘s nachts onrustig woelen in bed. Waar dromen deze kinderen van? We zien heel wat soorten speelgoed de revue passeren: poppen, Dinky Toys-autootjes, een trompet, rolschaatsen, een elektrische modeltrein. Nathalie ziet het groot en mikt in haar brief op een cinema (zie afbeelding hiernaast). Zou ze die gekregen hebben?

Dit vermakelijke filmpje werd in 2017 gemonteerd door Jasper Rigole en wordt beheerd door onze content partner Huis van Alijn. Dit Gentse museum verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen over het dagelijks leven. In hun werking staan tradities, rituelen en gewoontes van het dagelijks leven vanaf de 20e eeuw centraal. Ontdek hier nog meer over Sinterklaas.