Nieuws & events

Een terugblik in cijfers op Het Archief voor Onderwijs

11/03/2019

Het Archief voor Onderwijs blijft groeien, zowel in aantal gebruikers als in direct inzetbare beeldcollecties en beeldmateriaal op maat van de klas. De cijfers van Het Archief voor Onderwijs in 2018 spreken boekdelen: onze beeldbank voor het onderwijs telt nu maar liefst 56.000 gebruikers. Dankzij onze continue communicatie-inspanningen en workshops over heel Vlaanderen zijn dat er 20% meer dan vorig jaar. Ook het aantal beeldcollecties, zowel gemaakt door onze onderwijsredactie met gedetacheerde leerkrachten als door de gebruikers zelf, verdubbelde bijna.

Met Het Archief voor Onderwijs willen we uitblinken in gebruiksvriendelijkheid en in het aanbod van kwalitatief materiaal. Dat materiaal wordt voor en door leerkrachten geselecteerd - op maat van het lager of secundair onderwijs en met de leerplandoelen in het achterhoofd. Eigen collecties samenstellen bij een les, fragmenten knippen, verfijnd zoeken op trefwoord, datum of vak: het kan allemaal. Intussen is er op Het Archief voor Onderwijs audiovisueel materiaal van wel 32 organisaties te vinden, waaronder VRT, Medialaan, regionale omroepen, stadsarchieven en een waaier aan culturele organisaties.

Daarnaast was 2018 het jaar van Nieuws in de Klas en van KLAAR. Met KLAAR, een online programma van VRT NWS, brengen we in samenwerking met VRT complexe en actuele thema’s in heldere taal naar de klas. Deze thema’s worden door onze onderwijsredactie verrijkt met een collectie kant en klaar beeld- en geluidsmateriaal. De leerkrachten en leerlingen van de eerste en tweede graad in het middelbaar onderwijs gingen er vanaf januari 2018 enthousiast mee aan de slag op Het Archief voor Onderwijs en via Smartschool.

Ook voor andere doelgroepen werd heel wat werk verzet in 2018. Zo werd op UNESCO Werelddag van het Audiovisueel Erfgoed kenjedrager.be gelanceerd, waarmee je ontdekt wat voor beeld en geluid er in jouw persoonlijke archief zit en hoe je dit het best bewaart. De herdenkingen van 100 jaar Groote Oorlog liepen op hun einde, maar dat betekent niet dat we onze krantendatabank Nieuws van de Groote Oorlog uit het oog verloren. De grootste online database met persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog werd in 2018 als linked data gepubliceerd en is daarmee nog beter vindbaar en doorzoekbaar. Alle finesses van deze nieuwe techniek lees je hier.