Nieuws & events

Vlaanderen zuivelland

28/03/2019

Op zondag 28 april vieren we Erfgoeddag. Hoe maakt u het? Met vakmanschap en ambachtelijkheid. Vandaag staat zuivel op de agenda. Komt de melkboer nog langs in jouw straat? Of bezocht je onlangs nog een kaasmarkt? Indien je het niet meer zo snel voor de geest kan halen, dan geven deze filmpjes je een haarscherp beeld.

De melkboer is vandaag bijna volledig uit het straatbeeld verdwenen. De intrede van de koelkast maakte zijn dagelijkse levering van zuivelproducten overbodig. In de jaren zestig kregen thuisbedeling en kleine winkels bovendien stevige concurrentie van de supermarkten. Vandaag kijken we dan weer uit naar de fietskoerier met ons avondeten, foodboxen of dat nieuwe paar schoenen dat we online bestelden.

Op de kaasmarkt in Damme kan je meer dan 100 Belgische kaassoorten proeven. Ook vandaag bestaat de klassieke markt nog, al krijgt deze stevige concurrentie van onder meer foodtrucks. Die winnen sinds enkele jaren aan heel wat populariteit. Wat verkies jij? Snuisteren op de gezellige lokale markt bij jou in de buurt, of liever de keuken van over de hele wereld proeven op een foodtruckfestival?

Het Provinciaal Archief West-Vlaanderen zond dit laatste fragment in voor de Beeldcapsule 2017. Dit archief werd opgericht in 1994 om het geschreven en digitale archief vanaf 1794 tot op vandaag te beheren en te ontsluiten.

Het filmpje over de melkboer werd ingezonden voor de Beeldcapsule 2015 en komt uit de archieven van AVS “Meetjeslandse Televisie”. Deze regionale zender is ontstaan in de jaren 1980 rond een zestal hobbyisten, vrije radioamateurs, plaatselijk schrijvende pers en video-amateurs. Vandaag is hun doel nog steeds een net dat Eeklo overstijgt en het ganse Meetjesland kan berichten over eigen streeknieuws.

Benieuwd naar de andere initiatieven rond Erfgoeddag? Je vindt er alles over op www.erfgoeddag.be

Meer fragmenten in de kijker: