Nieuws & events

Is het glas halfvol of zelfgeblazen?

15/04/2019

Zondag 28 april is het zover: Erfgoeddag. Dan zetten we het cultureel erfgoed rond ambachtelijkheid en maken in Vlaanderen in de kijker. Als Vlaams Instituut voor Archivering springen we graag mee op de kar, met twee fraaie beeldfragmenten over glas.

Eén van de toenmalige directeurs van een glasfabriek maakte dit 8mm-filmpje (zonder geluid). Het toont hoe het eraan toe ging tijdens de bouw van een nieuwe glasoven in Zwankendamme in de jaren 1950. Een glasoven bouwen vereiste technische expertise, en je kon maar beter geen hoogtevrees hebben.

Dit fragment is nog maar enkele maanden oud, maar zet een uniek ambacht in de kijker: de kunst van een glas-in-loodraam. Het filmpje werd opgenomen op de Dag van de Ambachten, wanneer je over heel Vlaanderen een bezoek kon brengen aan verschillende ateliers. Deze gepassioneerde gastvrouw uit Loppem houdt een oud ambacht in ere met haar glaskunst. Een glas-in-loodraam maken kost heel wat tijd en en vergt zowel creativiteit als techniek. Welk ambacht zou jij nieuw leven in willen blazen?

Het filmpje komt uit de archieven van Focus-WTV. De regionale televisiezenders Focus en WTV brengen het nieuws uit de provincie West-Vlaanderen en volgen West-Vlamingen die het maken binnen en buiten de provinciegrenzen.

Het Stadsarchief Brugge zond het stukje geschiedenis over glasovens in voor de Beeldcapsule 2015. Dit stedelijk archief van Brugge is een Erkend Cultureel Archief en behoort tot de belangrijkste stedelijke archiefdepots van Europa. Het bewaart onder meer al eeuwenlang de documenten van het stadsbestuur.

Ga naar de website van Erfgoeddag en ontdek alle initiatieven in Vlaanderen.

Meer fragmenten in de kijker: