Nieuws & events

Krijg jij deze catchy reclamespot nog uit je hoofd?

18/04/2019

Schellak- en lakplaten zijn helaas niet voor de eeuwigheid bestemd. Gelukkig zijn de eerste gedigitaliseerde bestanden van deze dragers nu veilig opgeslagen in het digitale VIAA-archief. Daar kan schimmel en vuil de platen niet aantasten. In de collecties van Amsab, het Instituut voor Sociale Geschiedenis, troffen we alvast dit pareltje aan uit de jaren 30, toen kleurrijke sigarettenreclames nog niet uit den boze waren.

Beluister het fragment:

Dit geluidsfragment maakt deel uit van de expo ROOK van Het Huis van Alijn. Deze tentoonstelling over de geschiedenis van de hedendaagse sigaret kan je in Gent nog bezoeken tot en met de zomer.

De digitalisering van schellak- en lakplaten is van groot belang voor de bewaring en bescherming van audio-opnames zoals deze. Ondertussen werden al 5.560 plaatkanten van 15 verschillende content partners uit de cultureelerfgoedsector gedigitaliseerd. 

Meer weten over de digitalisering van schellak- en lakplaten? Neem hier een kijkje: