Nieuws & events

Oude kranten verrijkt met nieuwe technieken

03/04/2019

Sinds 2015 zijn 270.000 krantenpagina’s uit de Eerste Wereldoorlog online consulteerbaar op hetarchief.be. Met de honderdste verjaardag van die Groote Oorlog - en dus ook van deze kranten - wordt de herdenking van ‘14-’18 afgerond. Om het gebruik en het onderzoek van de kranten van Nieuws van de Groote Oorlog een extra impuls te geven, verrijkten wij de kranten nu met linked data én maakten meteen al een nuttige koppeling.

Een website of databank verrijken met linked data, betekent dat je de informatie zodanig gaat structuren, dat er semantische zoekopdrachten op kunnen worden verricht - waarbij gezocht wordt op de betekenis van een woord en niet naar letterlijke matches van het woord - en ook machines ze kunnen interpreteren. Door linked data kunnen ook derden, menselijk of niet, koppelingen leggen tussen jouw data en externe data. Een techniek waarvan we graag de mogelijkheden onderzochten en daarvoor is de collectie oorlogskranten uitermate geschikt. De voorbije maanden waren we samen met UGent en PACKED in de weer om onze eigen linked data te publiceren, wat we eind november voltooiden.

We gaan graag een stapje verder: bovenop de publicatie wilden we ook tonen wat mogelijk wordt met het gebruik van linked data. Daarvoor gingen we samen met het In Flanders Fields Museum aan de slag. Hun Namenlijst is een databank met daarin de gegevens van meer dan 600.000 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, van Belgische burgers tot soldaten uit verre buitenlanden die het leven hier verloren. Wij wilden de slachtoffers uit hun databank koppelen aan kranten uit de Eerste Wereldoorlog op Het Archief én onze website verrijken met biografische informatie over die slachtoffers.

Grondig onderzoek leverde zo’n 1,1 miljoen potentiële matches op tussen de Namenlijst en onze kranten. In totaal gaat het om 110.000 personen met dezelfde voor- en familienaam die op 102.729 van de 274.924 krantenpagina's teruggevonden werden. Ongeveer twee derde van de teruggevonden slachtoffers verloor in België het leven, al was maar goed de helft van de vermelde gesneuvelden hier geboren. Slachtoffers worden bij iedere krant uitgelicht en verrijkt met biografische informatie zoals hun geboorteplaats en sterfdatum. Met een rechtstreekse link naar de Namenlijst zelf vind je eenvoudig meer informatie.