Nieuws & events

Digital video klaar voor volgende stap

04/07/2019

Bij VIAA digitaliseren we analoog materiaal en bewaren we ook digitaal geboren collecties op een duurzame manier. Maar wat met een digitaal videosignaal dat op een analoge cassette staat? Dat migreren we naar een duurzaam bestandsformaat, natuurlijk. Op vrijdag 28 juni publiceerden we een aanbestedingsdossier om precies dat te doen - een digitale transfer - voor drie DV-formaten. Samen zijn DV, DVCPRO en DVCAM goed voor 22.000 dragers bij 68 van onze content partners.

De drie soorten cassettes werden door een consortium met onder meer Sony en Panasonic gelanceerd in de jaren ‘90. Verschillende afspeelapparatuur wordt intussen niet meer geproduceerd dus zijn deze cassettes binnen afzienbare tijd niet meer afspeelbaar. Daardoor verschenen de formaten op onze digitaliseringsradar. Al gaat het bij deze Digital Video-cassettes eigenlijk om de transfer of migratie van de inhoud naar een duurzamer digitaal bestandsformaat.

Om die digitale transfer in goede banen te leiden, begonnen we vroeg in 2018 al met een onderzoek naar deze bijzondere dragers. Stagiair Gaël onderzocht hoeveel het er waren en zette enkele eerste stappen in de zoektocht naar hoe we de technische kenmerken van de verschillende cassettes kunnen verzoenen in één of meerdere geschikte duurzame bestandsformaten. Na zijn vertrek bleven we naarstig zoeken naar de meest efficiënte manier om deze transfer te volbrengen. Dat leidde niet alleen tot mogelijke oplossingen, maar ook tot een boeiende whitepaper die de wegen ernaartoe haarfijn uitlegt.

Na een stevige voorbereiding zijn we nu klaar voor de volgende stap. Vrijdag 28 juni publiceerden we het aanbestedingsdossier en in september zullen we een digitaliseringspartner aanduiden. Intussen staken onze content partners ook al de handen uit de mouwen en zijn zij druk bezig hun dragers te registreren en voor te bereiden op transport. Zo kunnen we voor het jaareinde beginnen met de digitale transfer van deze bijzondere dragers.