Nieuws & events

(Gentse) Feesten als in 1976

22/07/2019

“Iedere avond een gevarieerd programma, soms wel wat slordig.” De commentaarstem die de organisatie van de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs in 1976 beschrijft, lijkt de nagel op de kop te slaan. In zwart-wit zien we jong en oud aan houten tafeltjes zitten, genietend van de “nieuwe sfeer van de Gentse feesten”. Dat die aan Walter de Buck te danken was, werd intussen vereeuwigd in de nieuwe naam van de locatie: het Walter de Buckplein.

Geroosterde worsten en vis gaan er in de jaren ‘70 vlot over de toonbank. Jongedames kijken met een fles wijn in de hand nieuwsgierig rond en pannenkoeken worden uit vettig krantenpapier gegeten. Dat je ook dit jaar op de Gentse pleinen wijde broekspijpen en velours jasjes zal zien, is van 19 tot 28 juli een evidentie. 

Deze portie nostalgie wordt bewaard in het STAM, het Gentse stadsmuseum dat sinds oktober 2010 op de Bijlokesite het verhaal van Gent brengt. Je ontdekt er de vele lagen van Gent, een hedendaagse stad met een eeuwenoude geschiedenis. Tijdens de Gentse Feesten kan je er dagelijks een rondleiding in het Gents volgen.  

Meer fragmenten in de kijker: