Nieuws & events

Nieuwe website over de Belgische pers tijdens de Eerste Wereldoorlog

12/07/2019

Wat vertellen kranten ons over de Grote Oorlog? Heel wat. Want in tijden zonder social media, zonder televisie en zonder radio haalden mensen hun nieuws uit geschreven bronnen. Misschien lazen ze een van de vele dagbladen of volgden ze wel en wee aan het (thuis)front via lokale blaadjes. Kranten waren onmisbaar voor de nieuwsgierige burger. De nieuwe website belgianpressfromthegreatwar.be geeft uitleg over de rol en het belang van kranten uit de Eerste Wereldoorlog en toont je de weg naar 380.000 gedigitaliseerde krantenpagina’s uit 1914-1918, waaronder die uit het VIAA-digitaliseringsproject Nieuws van de Groote Oorlog

Net doordat die kranten ons meer vertellen dan enkel het verhaal van de Groote Oorlog, zijn ze onmiskenbaar belangrijk erfgoed. Belgianpressfromthegreatwar.be vertelt hoe uniek het diverse Belgische perslandschap is, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de strijd en het dagelijkse leven in oorlogstijd uitvoerig beschreef. Op de website lees je waarom deze oorlogskranten niet alleen van belang zijn voor België. Ze kwamen immers tot stand tijdens een wereldwijd conflict, waarbij heel wat nationaliteiten aanwezig waren op het Belgische grondgebied. 

De kranten die door verschillende Belgische erfgoedinstellingen bewaard werden, zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd en (wereldwijd) online te lezen via drie digitale archieven: Nieuws van de Groote Oorlog, The Belgian War Press en BelgicaPress.

Erfgoed van wereldbelang

Om het onmiskenbare belang van dit erfgoed tastbaar te maken, dienden we samen met vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken, FARO, PACKED, Rijksarchief/CegeSoma en KBR (Koninklijke Bibliotheek van België) in 2017 een solide dossier in om het te laten opnemen in het Memory of the World-register van de UNESCO. Jammer genoeg werd de collectie samen met veel andere dossiers rond oorlogserfgoed niet door UNESCO erkend. Om de inhoud van het dossier niet verloren te laten gaan, vormde Vlaamse Erfgoedbibliotheken het om tot een website voor Belgische kranten uit de Eerste Wereldoorlog.