Nieuws & events

En de optische schijven worden omgezet door …

03/08/2019

De voorbereiding van dit project is al enige tijd bezig en begon met het onderzoek van stagiaire Amanda in het najaar van 2018. Zij onderzocht onder meer hoe onze partners de verschillende formaten konden herkennen. Ronde, glanzende schijfjes lijken natuurlijk allemaal op elkaar. In digitaliseringsproject 2 - waar dit project met een resthoeveelheid audio-cd-r deels een voortzetting van is - kregen we een voorsmaakje, maar in digitaliseringsproject 9 rond cd en dvd leerden we veel meer bij over deze bijzondere dragers..

Belangrijk aan dit project is namelijk niet de vorm van de drager, maar die van het signaal. Cd, audio-cd-r, dvd, dvd-r en hun varianten hebben allemaal een digitaal signaal. Dat betekent dat ze niet zozeer gedigitaliseerd worden, als dat de inhoud wordt overgezet naar een duurzaam bestandsformaat; een digitale transfer, zeg maar. 

As we speak zijn 80 van onze content partners hun optische schijven aan het registreren. Van cd-r en varianten schatten we dat er 1.600 stuks te behandelen zijn. Van cd (cd-da als we helemaal precies willen zijn) zijn dat er ongeveer 5.000 en van dvd(-r) en varianten 8.000 stuks. Intussen bekijken wij de laatste details met digitaliseringspartner Picturae, die na de aanbestedingsprocedure uit de bus kwam. Midden augustus 2019 worden de eerste schijven naar Nederland getransporteerd. Na een grondige test- en pilootfase zal deze eerste batch schijven gemigreerd worden tijdens de productiefase. In november 2019 vertrekt de volgende lading dragers van onze partners. We plannen eind 2020 de digitale transfer van deze optische schijven te kunnen afronden.