Nieuws & events

Iedereen op de fiets!

17/09/2019

Op de aanstekelijke tonen van The Power of Love fietst de schoolgaande jeugd van Turnhout in 1989 gezwind een nieuwe schooldag tegemoet. Jongeren met stijve schooluniformen of hippe vogels met blitse jasjes aan: iedereen op de fiets!

De auto’s, outfits en schooltassen op de bagagedragers mogen dan al niet meer van deze tijd zijn, eenzelfde tafereel speelt zich nog dagelijks af in ons straatbeeld: elke ochtend troepen groepjes jongeren samen om naar school te fietsen. Ze kletsen vrolijk bij en trappen stevig door. De vastberadenheid waarmee deze scholieren zich op het kruispunt begeven levert soms spectaculaire en zelfs gevaarlijk ogende beelden op. Eén ding staat vast: deze fietsers in Turnhout eisen hun plaats op de rijweg op.

Op Autovrije Zondag hebben de fiets en de benenwagen in meer dan 50 Vlaamse steden voorrang op koning auto. Haal dus zeker je stalen ros van stal en verken de kruispunten van je stad met evenveel bravoure als de jeugd in 1989 (al raden we aan iets aandachtiger te zijn). Je schooltas heb je niet nodig op zondag 22 september, maar trek gerust je jaren 80- outfit aan om je even cool te wanen als de fietsers 30 jaar geleden.

Dit filmpje werd gemaakt door Tony Jacobs en werd ingezonden voor De Beeldcapsule 2017. De beelden komen uit de collectie van onze content partner Stadsarchief Turnhout, het informatiecentrum van de stad en de regio. Je kan er informatie vinden over je eigen huis, familie, wijk en over de stad in het algemeen. Hun digitale audiovisuele materiaal wordt duurzaam bewaard in het archiefsysteem van VIAA.

Meer fragmenten in de kijker: