Voor wie?

Waarom audiovisueel lesmateriaal belangrijk is

Vandaag leven jongeren in een beeldcultuur en is het als leerkracht belangrijk om daar met audiovisueel materiaal op in te spelen. Het is bovendien een goede en boeiende manier om de vooropgestelde leerdoelstellingen te realiseren. Vanuit deze nood ontwikkelde VIAA – samen met leerkrachten en content partners – Het Archief voor Onderwijs met kwalitatief Vlaams archiefmateriaal. 

Tijdens ons onderzoek getuigden leerkrachten hoe moeilijk het is om interessant digitaal lesmateriaal te vinden. De bestaande videokanalen bieden niet altijd materiaal aan dat aansluit bij de leerplannen, of het is van slechte kwaliteit. Bovendien wordt online materiaal vaak onverwachts offline gehaald en belemmeren verdwenen links de lesvoorbereidingen. 

Dankzij Het Archief voor Onderwijs vind je als leerkracht audiovisueel lesmateriaal op één plek. Het verrijken van de lessen met beeld en geluid was nog nooit zo leuk en makkelijk.

Elke dag, in elke klas

Dat is ons streefdoel. Wij zetten ons samen met leerkrachten, content partners en het onderwijsveld in om van Het Archief voor Onderwijs een nuttige onderwijstool te maken. Moeilijke concepten op een eenvoudige manier uitleggen, je leerlingen motiveren of je leerplandoelen beter bereiken? Ontdek in dit filmpje hoe Het Archief voor Onderwijs je hierbij helpt.

Het Archief voor Onderwijs

Het platform biedt leerkrachten toegang tot een uitgebreid aanbod aan audiovisueel lesmateriaal. De fragmenten werden geselecteerd door leerkrachten en sluiten aan bij de eindtermen en leerplandoelstellingen. 

De aangeboden thema’s en collecties op maat van het onderwijs inspireren leerkrachten tijdens de lesvoorbereidingen. Aan de hand van trefwoorden vinden ze snel relevant materiaal, dat ze meteen in de les kunnen tonen. Leerkrachten kunnen makkelijk fragmenten knippen en opslaan, en eigen collecties binnen hun profiel aanmaken. Het materiaal is permanent beschikbaar voor zowel huidige als toekomstige leerkrachten.

Voor en door leerkrachten

Bij VIAA huizen vaak gedetacheerde leerkrachten, die – als experten in hun vak – helpen bij de selectie van materiaal aangeboden door onze content partners. Elke leerkracht die gebruik maakt van Het Archief voor Onderwijs kan tevens rechtstreeks fragmenten aanvragen. Naast de leerkrachten zelf werken wij nauw samen met alle belangrijke spelers binnen het onderwijsveld zoals het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, de onderwijsnetten en onderliggende koepels, educatieve uitgeverijen … 

23/03/2017

Rudi Vranckx en VIAA slaan de handen in elkaar rond #ISinhetvizier

Meteen na de aanslagen in Brussel trok Rudi Vranckx erop uit om alles over IS te weten te komen. Nu, een jaar later, is de reeks klaar. De integrale afleveringen van ‘IS in het vizier’ worden op Het Archief voor Onderwijs permanent ter beschikking gesteld zodat deze gebruikt kunnen worden in de klas. En er is meer..
Lees meer
15/03/2017

VIAA lanceert vier regionale vormingsdagen over het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas

Lees meer
Interactie

Literatuur in woord en beeld

In 2015 selecteerde de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 50+1 essentiële werken uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur. In samenwerking met CANON Cultuurcel verzamelden we in 2016 per gekozen klassieker passend audiovisueel materiaal en maakten dit beschikbaar op Het Archief van Onderwijs.
Lees meer

Wil je meer weten over Het Archief voor Onderwijs of ben je geïnteresseerd in een samenwerking?
Aarzel niet om Leen te contacteren. Ze helpt je graag verder.

Leen_cropped_9feb Foto_Leen