Voor wie?

Waarom audiovisueel lesmateriaal belangrijk is

Jongeren leven vandaag in een beeldcultuur en als leerkracht is het belangrijk om daar met audiovisueel materiaal op in te spelen. Het is bovendien een goede en boeiende manier om de vooropgestelde leerdoelstellingen te realiseren. Vanuit deze nood ontwikkelde VIAA – samen met leerkrachten en content partners – Het Archief voor Onderwijs met kwalitatief Vlaams archiefmateriaal. 

Tijdens ons onderzoek getuigden leerkrachten hoe moeilijk het is om interessant digitaal lesmateriaal te vinden. De bestaande videokanalen bieden niet altijd materiaal aan dat aansluit bij de leerplannen, of het is van slechte kwaliteit. Bovendien wordt online materiaal vaak onverwacht offline gehaald en belemmeren verdwenen links de lesvoorbereidingen. 

Dankzij Het Archief voor Onderwijs vind je als leerkracht audiovisueel lesmateriaal op één plek. Met een lerarenkaart- of stamboeknummer maak je eenvoudig én gratis een eigen account aan. Het verrijken van de lessen met beeld en geluid was nog nooit zo leuk en makkelijk. 

Elke dag, in elke klas

Dat is ons streefdoel. Wij zetten ons samen met leerkrachten, content partners en het onderwijsveld in om van Het Archief voor Onderwijs een nuttige onderwijstool te maken. Moeilijke concepten op een eenvoudige manier uitleggen, je leerlingen motiveren of je leerplandoelen beter bereiken? Ontdek in dit filmpje hoe Het Archief voor Onderwijs je hierbij helpt.


Ik ben ervan overtuigd dat we ons op een bepaald moment gaan afvragen wat we deden zonder de filmfragmenten die ter beschikking staan op Het Archief voor Onderwijs.

Pascale Mast
Lector AP Hogeschool

Onze oplossing: Het Archief voor Onderwijs

Ons onderwijsplatform biedt leerkrachten toegang tot een uitgebreid aanbod aan audiovisueel lesmateriaal. De fragmenten op Het Archief voor Onderwijs werden geselecteerd door leerkrachten en sluiten aan bij de eindtermen en leerplandoelstellingen. 

De aangeboden thema’s en collecties op maat van het onderwijs inspireren leerkrachten tijdens de lesvoorbereidingen. Aan de hand van trefwoorden vinden ze snel relevant materiaal, dat ze meteen in de les kunnen tonen. Leerkrachten kunnen makkelijk fragmenten knippen en opslaan, en eigen collecties binnen hun profiel aanmaken. Het materiaal is permanent beschikbaar voor zowel huidige als toekomstige leerkrachten.

Voor en door leerkrachten

Bij VIAA huizen vaak gedetacheerde leerkrachten, die – als experten in hun vak – helpen bij de selectie van materiaal aangeboden door onze content partners. Elke leerkracht met een account op Het Archief voor Onderwijs kan ook rechtstreeks fragmenten aanvragen. Naast de leerkrachten zelf werken wij ook nauw samen met alle belangrijke spelers binnen het onderwijsveld zoals het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, de onderwijsnetten en onderliggende koepels, educatieve uitgeverijen … 

Wil je meer weten over Het Archief voor Onderwijs of ben je geïnteresseerd in een samenwerking?
Aarzel niet om Leen te contacteren. Ze helpt je graag verder.

LeenDB_versie_2_crop_2019Foto_Leen