Belangrijke updates

Eerste resultaten uit werkgroepen rond de publieke metadatacatalogus

10/10/2018

Audiovisueel materiaal zo veel mogelijk toegankelijk maken voor iedereen: het is waar VIAA zich voor inzet. Maar hoe maak je materiaal toegankelijk als je het volgens het auteursrecht niet kan tonen? Door niet het beeld en geluid publiek te maken, maar door (delen van) de beschrijvingen consulteerbaar te maken. Het komende jaar bekijken wij hoe we dit kunnen doen, met aandacht voor de bezorgdheden van alle content partners.

In de voorbereiding van de publieke metadatacatalogus zijn intussen al enkele stappen genomen. Zo kwamen we eind juni voor het eerst samen met enkele content partners in een werkgroep. Samen werkten we, vertrekkend van de samenwerkingsovereenkomst, een voorstel uit voor twee licenties waarmee een deel van de metadata gedeeld kunnen worden. Ook de ontwikkeling van een eerste versie van deze publieke metadatacatalogus is opgestart. Er moet natuurlijk nog één en ander gebeuren voor we klaar zijn om te lanceren, en daarbij kan jij ons helpen. 

Zo willen wij te weten komen welke functionaliteiten deze metadatacatalogus absoluut moet hebben. Een eerste manier om dat te doen, was door jouw praktijkervaring met ons te delen. In een vragenlijst kon je tot eind december vragen beantwoorden als: wie vraagt beeld en geluid aan bij jouw organisatie? Waarvoor doen ze dat en hoe vaak? In een volgende stap betrekken we diegenen die nu aankloppen bij jouw archief en vragen we hen welke functionaliteiten waardevol zijn.

Een tweede manier om bij te dragen aan de publieke metadatacatalogus, is door deze voor ons uit te testen. Vanaf eind januari hebben alle gebruikers van het VIAA-archiefsysteem (MAM) met hun VIAA-account toegang tot de eerste versie van de publieke metadatacatalogus. Hun feedback capteren we in een korte vragenlijst die via het platform en via het partnerportaal beschikbaar is. 

We houden je graag op de hoogte. Daarom verzamelen we alle informatie over de publieke metadatacatalogus op de supportpagina’s van het partnerportaal. Wil je meer weten over hoe jij als content partner kan bijdragen aan dit project? Of welke metadata er precies gedeeld kunnen worden? Je leest het hier.