Belangrijke updates

Bereid je voor op een duik in je analoge fotocollectie

14/10/2019

Momenteel werken we bij VIAA aan een onderzoek waarbij we de fotocollecties zelf, en de activiteiten en uitdagingen die daarbij komen kijken in beeld willen brengen. Net als bij audio of video bedoelen we met foto meer dan enkel de klassieke fotoafdrukken. Foto is een koepelterm voor veel verschillende items, waar bijvoorbeeld fotonegatieven en dia’s onder vallen. Als we een zicht hebben op wat voor foto’s jouw organisatie in zijn bezit heeft en wat er vandaag al mee gebeurt, zijn we klaar voor de volgende stap: een oefening rond mogelijke en wenselijke verdere stappen en wie welke rol daarin kan vervullen.

Daarom stellen we nu een gedetailleerde vragenlijst op voor betrokken organisaties, onder wie al onze content partners met een fotocollectie. Zo willen we meer te weten komen over de aard, de aantallen en de aangroei van foto’s in je collectie. Bovendien zijn we ook geïnteresseerd in wat je vandaag al onderneemt om foto’s te digitaliseren en duurzaam te bewaren en welke uitdagingen je zelf nog ziet.

Je kan het invullen van die vragenlijst alvast voorbereiden, door in je fotoarchief te duiken of de mening te vragen van een collega. Om je hierbij te helpen, kan je al enkele support-artikelen doornemen voor we je de effectieve vragenlijst op 22 oktober via mail bezorgen. Zo gaat het invullen van de inventaris zelf vlot.

Na het invullen van de vragenlijst krijg je uiteraard een overzicht van de gegevens die je ingevuld hebt. Eens we de resultaten van alle bevraagde organisaties verwerkt hebben, zal je ook kunnen zien hoe jouw collectie zich positioneert in het veld of de sector waarbinnen jouw organisatie actief is. Als content partner van VIAA houden we je op de hoogte van verdere stappen die we nemen in verband met fotocollecties.