Pers

Persberichten

10/06/2016

Voetbal in tijden van oorlog: de front wanderers

Lees meer
31/05/2016

Bedreigd audiovisueel materiaal uit de podiumkunsten gered

Podiumkunsten zijn per definitie vluchtig. Enkele voorstellingen, het doek dat valt en een nieuwe productie wordt alweer in de steigers gezet. Hoewel een audiovisuele opname de authentieke ervaring van publiek en spelers niet kan vervangen, is het vaak het enige dat rest om de voorstelling te herbeleven, te bestuderen of nadien nog te verspreiden voor promotionele of educatieve doeleinden.
Lees meer
30/03/2016

Vergeten Ronde van Vlaanderen ontdekt

Geen rechtgeaarde Vlaming die volgende week niet de 100ste editie van de Ronde van Vlaanderen viert. Maar nieuw onderzoek werpt een ander licht op de beginjaren van de Ronde. Filip Walenta uit Evergem ontdekte een vergeten editie van Vlaanderens mooiste uit 1916.
Lees meer
20/02/2016

VIAA krijgt nieuwe start

De opdracht van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) wordt verder gezet. De Vlaamse Regering maakte daarvoor tijdens de begrotingsbesprekingen voor 2016 een budget vrij van 2,7 miljoen euro bovenop de 1,3 miljoen euro die reeds voorzien was.
Lees meer
19/01/2016

Een beeld elke dag in elke klas: VIAA lanceert Het Archief voor Onderwijs

In het Jan-van-Ruusbroeckollege in Laken hebben de Vlaamse ministers Hilde Crevits en Sven Gatz samen met Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) het ‘Archief voor Onderwijs’ gelanceerd. Op dit educatief webplatform kunnen alle leerkrachten uit het leerplichtonderwijs terecht voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas.
Lees meer
12/01/2016

Beeldopnames Vlaams Parlement op lange termijn veilig digitaal bewaard door VIAA

Het Vlaams Parlement zal zijn beeld- en geluidarchief in de toekomst laten bewaren door het Vlaams Instituut voor Archivering, VIAA. Zij hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Het audiovisueel archief van het Vlaams Parlement zal daardoor op lange termijn duurzaam bewaard worden en op eenvoudige wijze ter beschikking gesteld worden van het publiek.
Lees meer
18/12/2015

Persmateriaal uit WO I: een van de grootste databanken in zijn soort

De geschiedenis van de 'Groote Oorlog' is meer dan het verhaal van grote verdragen en hoogwaardigheidsbekleders.  Het verleden toont zich immers ook in het leven van elke dag, in de gewoontes, de feiten en de cultuur van toen. Via www.nieuwsvandegrooteoorlog.be  kunnen we die alledaagse rijkdom van het verleden opnieuw ontdekken, authentiek en 24 uur op 24 beschikbaar.
Lees meer
27/10/2015

Deze beelden willen Vlamingen naar de toekomst sturen

Op 27 oktober – de 10de werelddag voor het audiovisueel erfgoed –  is bekend gemaakt welke 5 video’s Vlamingen naar 2115 willen sturen. Op de campagnewebsite ‘De Beeldcapsule’ van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) kon iedereen 5 tijdsbeelden kiezen uit een selectie van 50 markante filmpjes en in een eigen beeldcapsule steken. De 5 meest gekozen video’s kregen een plek in de ‘Beeldcapsule 2115’.
Lees meer
16/09/2015

De Beeldcapsule: tijdsbeelden redden voor de toekomst

Met De Beeldcapsule wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samen met 27 media- en erfgoedorganisaties de unieke verzameling aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen onder de aandacht brengen en de noodzaak aankaarten om zorg te dragen voor dit waardevolle erfgoed.
Lees meer

Interesse in één van de VIAA projecten, werknemers of activiteiten?
Aarzel niet om Marlies te contacteren. Ze helpt je graag verder.

Marlies_cropped_9feb babyMarlies2