Pers

Leerkrachten vlot aan de slag met Vlaams beeld en geluid

19/01/2018

Audiovisueel archiefmateriaal vindt snel zijn weg naar de klas

Op zijn tweede verjaardag klokt Het Archief voor Onderwijs, dé beeldbank voor het Vlaamse onderwijs, af op meer dan 46.000 gebruikers. Daarmee tekent het platform een groei op van meer dan 75% ten opzichte van eind 2016. Op Het Archief voor Onderwijs vinden leerkrachten een selectie beeld- en audiomateriaal die ze direct kunnen inzetten in de klas. Dat materiaal is afkomstig uit de archieven van de VIAA-partners, en bevat onder andere VRT-programma’s, het VTMNieuws, en beeld en geluid van de regionale omroepen en cultuur- en erfgoedinstellingen.

Nico Verplancke, directeur van VIAA, blikt terug op de voorbije twee jaar. “Het succes van het platform is in de eerste plaats te danken aan de betrokkenheid van de Vlaamse leerkrachten. Zo werkte VIAA samen met leerkrachten aan het basisaanbod op Het Archief voor Onderwijs. Bovendien kan elke leerkracht suggesties doen voor nieuw materiaal. In 2017 alleen al kregen we zo 1.000 vragen naar materiaal te verwerken.”

Met de steun van het Departement Onderwijs en Vorming wil VIAA leerkrachten nog beter bedienen. Om aan dat aanbod te blijven timmeren, zet VIAA in op duurzame samenwerkingen binnen het onderwijsveld. Zo werd met CANON Cultuurcel het project Cultuur in de Spiegel uitgewerkt, dat praktijkgerichte inzichten geeft in cultuureducatie. Samen onderzochten ze ook hoe leerlingen zelf video’s kunnen maken met bestaand beeldmateriaal. Een andere recente samenwerking is een pilootproject met vijf educatieve uitgeverijen waarin zij audiovisueel materiaal opnemen in hun leermethodes. Ook wordt blijvend ingezet op de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Daarom werkt VIAA samen met o.a. Smartschool en KlasCement om leerkrachten eenvoudiger toegang te bieden tot dit unieke beeldmateriaal. 

Minister van onderwijs Hilde Crevits beaamt: “Dat Het Archief voor Onderwijs zo'n hoge vlucht neemt, zou geen verrassing mogen zijn: we leven immers in een beeldcultuur. Het aanbod van VIAA maakt het mogelijk voor leerkrachten om makkelijk in de praktijk met beeld- en geluidsmateriaal aan de slag te gaan. Een toegankelijk en aangepast platform maakt voor leerkrachten duidelijk het verschil.

Contact

Nico Verplancke, directeur VIAA, nico.verplancke@viaa.be, 0497/850358

Marlies Criel, persverantwoordelijke VIAA, marlies.criel@viaa.be, 0470/191433

Over VIAA

Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA werd op 21 december 2012 opgericht door de Vlaamse Regering onder de vleugels van het toenmalige iMinds. Sinds 1 januari 2016 is VIAA verzelfstandigd als VIAA vzw. VIAA digitaliseert en archiveert Vlaams audiovisueel materiaal bewaard op bedreigde analoge dragers zoals audiocassettes, VHS en film. Sinds 2016 archiveert VIAA ook reeds bestaande digitale collecties. VIAA werkt hiervoor samen met meer dan 130 organisaties, waaronder erfgoedinstellingen, archieven, omroepen, kunstenorganisaties en archiefdiensten van de overheid. VIAA wil dit audiovisuele materiaal zo breed mogelijk toegankelijk maken voor iedereen. Momenteel gebeurt dit voor het onderwijs via “Het Archief voor Onderwijs” en voor het grote publiek via “Het Archief”. 

Over Het Archief voor Onderwijs

Het Archief voor Onderwijs is een online onderwijsplatform van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) met de steun van het Departement Onderwijs en Vorming. Op Het Archief voor Onderwijs vinden leerkrachten vlot doorzoekbaar audiovisueel materiaal van Vlaamse regionale en landelijke omroepen als VRT, maar ook van musea, archieven en podiumkunstenorganisaties. Alle materiaal wordt geselecteerd door en voor leerkrachten op maat van de klas en is blijvend beschikbaar. Eind 2017 telde het platform meer dan 46.000 gebruikers. Meer informatie >