Pers

VIAA wint prestigieuze internationale prijs met kenjedrager.be

25/10/2019

Eva Verdoodt (VIAA) neemt de prijs in ontvangst (Dubrovnik, oktober 2019)
Eva Verdoodt (VIAA) neemt de prijs in ontvangst (Dubrovnik, oktober 2019)

Kenjedrager.be, een project van VIAA, is op donderdag 24 oktober in Dubrovnik verkozen tot winnaar van de Archive Achievements Awards 2019. De award werd toegekend binnen de categorie ‘Excellence in Media Preservation’, waarin initiatieven worden bekroond die op een originele manier inspanningen doen om audiovisueel materiaal voor de toekomst veilig te stellen.

Met kenjedrager.be kom je te weten welke (oude) audiovisuele dragers je bezit, en hoe je ervoor zorgt dat die ook in de toekomst nog digitaal te bekijken of beluisteren zijn. Sinds de lancering in oktober 2018 werden al meer dan 2000 dragers geïdentificeerd via het platform, door gebruikers uit meer dan 80 landen.

VIAA was genomineerd samen met het Nederlandse Beeld en Geluid met ‘Give us the GIFs: Crowd-Curating Iterative Born-Digital Heritage at Scale’ en het Zwitserse Radio Télévision Suisse met ‘Artifacts detection by AI: Quality Check of video files from mass digitization’. De Archive Achievement Awards werden uitgereikt door FIAT/IFTA (International Federation of Television Archives) tijdens hun conferentie in Dubrovnik.


“The project implements actual accessibility to information that is very useful for non-specialists of preservation. In this way it encourages the preservation of audiovisual media with broad relevance and applicability.”

FIAT/IFTA Archive Achievements Awards Jury

Met deze prijs wil FIAT/IFTA projecten lauweren die op een opvallende manier bijdragen aan het bewaren en ontsluiten van audiovisueel erfgoed. Voor de eerste keer wint een Belgisch/Vlaams project.

“Het hele VIAA-team is hier uiteraard bijzonder blij mee. Het is een beloning voor het harde werk dat we samen met onze partners elke dag leveren, een bevestiging dat onze kennis en manier van werken ook internationaal erkend wordt.” - Nico Verplancke, Directeur VIAA

Contact

Nico Verplancke, directeur VIAA, nico.verplancke@viaa.be, 0497/850358

Over VIAA

Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA werd op 21 december 2012 opgericht door de Vlaamse Regering. VIAA digitaliseert en archiveert Vlaams audiovisueel materiaal bewaard op bedreigde analoge dragers zoals audiocassettes, VHS en film. Ook digitale collecties worden bij VIAA veilig bewaard. Leerkrachten kunnen dit materiaal gebruiken in de klas via “Het Archief voor Onderwijs”, het grote publiek kan materiaal raadplegen op “Het Archief”. VIAA werkt samen met meer dan 150 organisaties, waaronder erfgoedinstellingen, archieven, omroepen, kunstenorganisaties en archiefdiensten van de overheid. Sinds begin 2019 maken ook PACKED (dat ook meewerkte aan kenjedrager.be) en Lukas Art in Flanders deel uit van VIAA. Meer weten? www.viaa.be