Wat doen we?

Beschrijvingen van Vlaams archiefmateriaal doorzoeken op Het Archief

Samen met onze partners digitaliseren en archiveren we audiovisueel materiaal, maar de vindbaarheid van dit materiaal is vaak een uitdaging. Met Het Archief bieden we een oplossing voor iedereen om inzicht te krijgen in wat er precies bewaard wordt en waar.

Het platform is een eerste stap in de richting van ontsluiting, aangezien filmpjes en geluidsfragmenten niet zomaar online gepubliceerd mogen worden. Vaak rusten er namelijk auteursrechten op het materiaal. Wél kunnen we de metadata - ook wel de informatie die het materiaal beschrijven - online beschikbaar maken. Zo vind je op Het Archief zaken als de titel, een beschrijving van de inhoud, datum en technische gegevens zoals unieke identifiers. Je komt er te weten welke organisatie het beeld of geluid beheert. Zo krijgt iedereen inzicht in de audiovisuele pareltjes die Vlaanderen rijk is en wordt het eenvoudiger om gericht op zoek te gaan.

De weg naar Het Archief

Het Archief is het resultaat van een nauwe samenwerking met onze partners uit de cultuur-, media- en overheidssector. In 2018 startten we een bevraging onder onze content partners met als doel: te weten komen wie de toekomstige gebruikers van Het Archief zijn en wat ze precies nodig hebben. In een tweede fase maakten we op basis van focusgroepen en persoonlijke gesprekken persona’s op met meer informatie over specifieke gebruiksdoeleinden. Zo konden we de website inrichten op basis van de noden van de gebruikers. We lanceerden verschillende prototypes die partners en eindgebruikers uitgebreid konden testen, vooraleer het platform op 8 november 2019 live ging.

Meer dan 100 partners, 1 platform

Eén van de belangrijkste voordelen van Het Archief is de centrale zoekfunctie. Op het platform kan je namelijk grasduinen in beschrijvingen van audiovisuele parels van landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archieven, enkele universiteiten en overheidsinstellingen. In totaal kan je informatie vinden over items van meer dan 100 partners, waardoor je op één plek te weten te komt welk materiaal waar beheerd wordt.

Metadata is een werkwoord

Goede metadata zijn de sleutel tot onze audiovisuele cultuur. Met het oog op de toekomst willen we dus blijven inzetten op de kwaliteit van metadata, zodat zoekacties nog efficiënter en eenvoudiger verlopen. De beschrijvingen van beeld- en audiomateriaal worden vaak manueel ingevoerd door de beherende organisatie zelf, wat een bijzonder arbeidsintensief werk is. Dit werk is nog niet klaar. Enerzijds zijn die metadata nog niet volledig opgenomen in het VIAA-archiefsysteem dus bekijken we hoe we die metadata efficiënt kunnen aanvullen. Anderzijds zijn die metadata vaak bedoeld voor intern gebruik en niet geschreven met het grote publiek voor ogen. Elke dag worden de metadata bijgeschaafd, en we bekijken samen met onze partners de mogelijkheden om het eenvoudiger te maken om goede metadata te creëren. Hiervoor kijken we in de toekomst naar nieuwe technologieën zoals speech-to-text-technologie en beeldherkenningssoftware. Met een grote hoeveelheid data, zou ook de software zelf getraind kunnen worden. Het is duidelijk: we staan aan het begin van een veelbelovend traject, want metadata is een werkwoord.