Wat doen we?

Digitaliseringsproject 7: Digital Video-formaten

Met Digital Video verwelkomen we opnieuw een type dragers met een digitaal signaal in onze digitaliseringsprojecten. DV, DVCAM en DVCPro werden in de vroege jaren ‘90 geïntroduceerd, maar moeten binnen afzienbare tijd gedigitaliseerd worden. Zo’n 60 content partners beantwoordden hiervoor VIAA’s oproep, dus bereiden we de ‘digitalisering’ in 2018 voor.

DV, DVCAM en DVCPro werden door een consortium met onder meer Sony en Panasonic gelanceerd in de jaren ‘90. Verschillende spelers worden niet meer geproduceerd, waardoor de formaten op onze radar verschenen. Rondvraag leerde ons dat een 60-tal van onze content partners alles samen iets minder dan 8.000 DV-cassettes in hun bezit hebben. VIAA wil deze vanaf 2019 ‘digitaliseren’.

‘Digitalisering’ zeggen we, maar bij deze Digital Video-dragers gaat het eigenlijk om de transfer of migratie van de inhoud naar een duurzamer digitaal bestandsformaat. Daarom gaat hier een heel specifieke voorbereiding aan vooraf die in maart 2018 werd opgestart door onze stagiair Gaël. In het kader van zijn masteropleiding Gestion des Patrimoines Audiovisuels aan het Institut National de l’Audiovisuel (INA) in Frankrijk, onderzocht Gaël tot eind augustus het aantal en de toestand van de dragers. Hij hielp de technische vereisten mee te bepalen voor het aanbestedingsdossier van de migratie. Zijn eerste conclusies verschenen in een tussentijds rapport. Het onderzoek naar de verschillende bestandsformaten waarin we het digitale signaal gaan bewaren, zetten we na zijn vertrek verder, samen met enkele experten. Vanaf begin 2019 werken we aan de aanbesteding, zodat we in het voorjaar een digitaliseringspartner kunnen aanstellen die de digitale transfer zal uitvoeren. 

Vragen over dit project?
Contacteer Brecht, hij helpt je graag verder. 

BrechtDC2Brecht_Declercq_1