Wat doen we?

Digitalisering film

Veel films zijn ware kunstobjecten en vragen tijdens de conservatie en digitalisering extra aandacht. Daarom hanteert VIAA een volledige filmstrategie waarbij conservatie en digitalisering hand in hand gaan. PACKED vzw en Cinematek ondersteunen ons in de uitwerking en de realisatie hiervan. 

3 uitdagingen bij de digitalisering van film


Conservatie

In goede omstandigheden kan je film wel honderd jaar bewaren. Bij slechte omstandigheden, door bijvoorbeeld slechte ventilatie of verpakking, luchtvochtigheid of wisselende temperaturen stijgt de zuurtegraad van de film en ontstaat er een azijngeur. In latere stadia vervormt de film. De film kan krimpen, krullen en krommen, barsten, of door ontbinding wit poeder vertonen op de randen. Dit proces, het zogenaamde azijnsyndroom, is zelfversterkend, onomkeerbaar en kan bovendien overgaan naar andere films in de buurt van de beschadigde film.

Prijs

Het digitaliseren van film is erg duur. De prijs kan tot wel vijftig keer hoger zijn in vergelijking met andere dragers. Daarom gebeurt er op voorhand een selectie op stukniveau, die bij film altijd voor de digitalisering plaatsvindt.

Doelformaat

Binnen de audiovisuele archivering en filmarchivering zijn experten nog volop op zoek naar de definitieve, meest geschikte doelformaten, -codecs en specificaties. Daarom kiezen we nu - zoals veel audiovisuele archieven - als archiefmaster voor het beste en breedst aanvaarde formaat dat momenteel voor film beschikbaar is: DPX voor het beeld en LPCM in een wav-container voor het geluid.

Aanpak

In 2014 bracht PACKED vzw het bedreigde filmmateriaal bij de Vlaamse omroepen en collectiebeherende instellingen, gesubsidieerd binnen het cultureel-erfgoeddecreet, in kaart. Dat er dringend nood was aan een overkoepelend beleid omtrent conservatie en digitalisatie van de Vlaamse filmcollecties, werd met dit rapport aangetoond. VIAA startte daarom drie projecten op (klik om er meer over te weten te komen):

Meer info nodig? 
Brecht Declercq beantwoordt graag jouw vragen.

Brecht_versie3_2019Brecht_Declercq_1