Wat doen we?

Digitaliseringsproject 4: VHS-cassettes

In 2016 lag tijdens ons vierde digitaliseringsproject de focus op VHS bij content partners uit de cultureel erfgoedsector. Tussen april 2016 en december 2018 digitaliseren we namelijk 25.000 VHS-tapes van 90 content partners. 

VHS kwam in 1976 op de markt en groeide in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw uit tot het meest succesvolle videoformaat ooit. De videorecorder thuis maakte het mogelijk om televisieopnames op te nemen en films op VHS af te spelen. Het werd gebruikt voor privé- en semiprofessionele opnames van evenementen, educatief materiaal, bedrijfsfilms … De kwaliteit van de opnames was echter niet zo goed en lager dan de Betamax cassettes, die het onderspit moesten delven. Signaalverlies treedt vrij snel op en de tapes worden makkelijk kleverig waardoor ze blokkeren in de videospeler. In 2016 werd de productie van VHS-spelers stilgelegd, al zijn ze wel nog makkelijk verkrijgbaar. 

Via een Europese aanbesteding werd de digitalisering toegeschreven aan het Nederlandse
Picturae. Zij stonden in voor de digitalisering van de Betamax en audio-cd-r dragers van ons tweede digitaliseringsproject.

Vragen over de digitalisering van VHS cassettes? 

Aarzel niet om Brecht te contacteren.

BrechtDC2Brecht_Declercq_1